fbpx
dr.ivan bekavac
5. svibnja 2021.

Dr. Bekavac: Projekt Velika Gorica – solarni grad treba što prije provesti

Velika Gorica, 5. svibnja 2021. – Kandidat za gradonačelnika Velike Gorice dr. Ivan Bekavac na današnjoj je konferenciji za novinare upozorio kako će uskoro proći deset godina od obećanja o provedbi projekta Velika Gorica “Solarni grad”, a ništa se nije poduzelo.

„Tim projektom trebalo je poticati korištenje sunčeve energije na krovovima javnih i stambenih zgrada, čime je  moguće ostvariti uštede u troškovima stanovanja građana, a istovremeno smanjiti zagađenje okoliša. Utrošena su i javna sredstva u pripremu aplikacije interaktivne karte s javnim i stambenim zgradama, čiji su krovovi potencijalne površine za instalaciju sunčanih elektrana. Prepoznata je mogućnost ugradnje solarnih panela na 170-ak objekata. No, Grad Velika Gorica propustio je povijesnu priliku, iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, omogućiti građanima  vlasnicima mini elektrana, instaliranih na krovu stambene zgrade, stvarati i  koristiti električnu energiju, a višak prodavati“, izložio je Bekavac.

Istaknuo je kako je, obzirom na iskustva drugih gradova i znanje o sunčevoj energiji kao široko dostupnim i besplatnim oblikom energije, nužno konačno pripremiti i provesti ovaj projekt od revolucionarnog značaja za Veliku Goricu i to za proizvodnju električne energije u sunčanim elektranama, te za proizvodnju toplinske energije za grijanje prostora i potrošne tople vode u sunčanim toplinskim sustavima.

„Sunčana elektrana standardne tehnologije, snage 10 kW, postavljena pod optimalnim kutom, bez zasjenjenja, može na području Velike Gorice godišnje proizvesti oko 11.800 kWh električne energije“, kaže Bekavac.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj