fbpx

Vijesti:

Bekavac
30. lipnja 2021.

Voditelj Mostovog Savjeta za zdravstvo, dr. Ivan Bekavac: „S obzirom na geografsku raspodjelu i broj stanovnika, Hrvatska mora imati 5 baza za hitnu helikoptersku medicinsku službu“

Zagreb, 30.6.2021. – Na današnjoj konferenciji za novinare voditelj Savjeta Mosta za zdravstvo, dr. Ivan Bekavac, govorio je o lošem stanju s hitnom helikopterskom službom u Hrvatskoj, o kojoj ovise mnogi životi ljudi.

Dr. Bekavac rekao je kako je upravo sutra, 1. srpnja, prema lanjskim najavama iz ministarstva zdravstva trebala krenuti s radom hitna helikopterska medicinska služba, no nažalost, kako kaže dr. Bekavac, umjesto toga započeta je još jedna turistička sezona bez suvremene hitne helikopterske medicinske službe.

Hrvatska ima 3 helikopterske baze, na Krku, u Divuljama i Dubrovniku, odakle polijeću helikopteri namijenjeni hitnoj službi. Međutim hitna helikopterska medicinska služba u stvarnosti većine zemalja Europske unije znači dolazak helikoptera na mjesto intervencije kao što bi došlo vozilo hitne pomoći. Ali u Hrvatskoj nije tako. Kod nas helikopteri obavljaju transport pacijenata s otoka, uglavnom prethodno dovezenih vozilom hitne pomoći do mjesta slijetanja helikoptera, a odatle helikopterom do bolnice. Za sad, kao i proteklih desetljeća, to spašava ljudske živote, međutim, to nije hitna helikopterska medicinska služba i zato smo propustili spasiti tisuće ljudi koji bi preživjeli da je bilo suvremene i organizirane hitne helikopterske medicinske službe. Postavljam pitanje što je s otocima Šibenskog i Zadarskog područja, ili, pak, s građanima središnje ili cijele istočne Hrvatske“, rekao je dr. Bekavac.

Dr. Bekavac kaže kako međunarodna iskustva iz Austrije, Njemačke i Švicarske, zahvaljujući funkcionalnoj hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi, ukazuju na smanjenje broja smrtnih slučajeva od ozljeda i od srčanih i moždanih udara za 30-ak posto, što nam jasno govori da bi suvremena hitna helikopterska medicinska služba usklađena s EU propisima spasila živote stotinama građana Republike Hrvatske.

Godišnje stotinjak stradalnika u prometu umire unutar mjesec dana nakon prometne nesreće jer nisu pravodobno, unutar jednog „zlatnog“ sata stigli do najbliže bolnice, a tu su i stotine pacijenata potrebitih hitne kardiološke intervencije u infarktu ili drugoj srčano žilnoj bolesti gdje bi žurno zbrinjavanje u najbližoj bolnici u kojoj je moguće pružiti invazivni kardiološki zahvat spasilo život i spriječilo nastanak invaliditeta“, naglašava dr. Bekavac.

Dr. Bekavac podsjeća da je Ministarstvo zdravstva krajem prošle godine najavilo okolnosti budućeg tendera za natječaj za helikopterskog operatera hitne helikopterske medicinske službe, 4 baze za cijelu Hrvatsku, Zagreb, Osijek, Split i Krk.

S obzirom na geografsku raspodjelu i broj stanovnika Hrvatske, trebamo imati 5 baza, a želi li ministarstvo građane Dubrovačko-neretvanske županije diskriminirati nastavkom korištenja MUP-ovog helikoptera koji ne udovoljava propisima niti stručnim zahtjevima, to ćemo pravodobno prepoznati i izvijestiti javnost. Najavljene okolnosti ne udovoljavaju brojem sati leta ni za područje Zagreba i Osijeka, tako da već sad želimo ukazati na te propuste i tražimo odgovorne da to isprave prilikom objave natječaja, u kojem postoji potreba za povećanjem satnice leta za baze Zagreb i Osijek koje s nestrpljenjem čekamo već godinama“, objasnio je dr. Bekavac.

I na kraju, dr. Bekavac je istaknuo da pri bolnicama ne postoje helidromi nego su gotovo svi udaljeni po više stotina metara od bolničkog trakta, što zahtijeva i transport bolničkim vozilom, a po standardima EU-a uz svaki bolnički “Hitni prijem” mora biti i certificirani helidrom.

„Upozoravamo također da Ministarstvo zdravstva nije objavilo popis bolnica uz koje će se graditi helidromi, a koje bi istovremeno bile u mogućnosti prihvatiti sve vrste životno ugroženih pacijenata“, zaključio je dr. Bekavac.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj