fbpx

Vijesti:

Marija Selak Raspudić
14. srpnja 2021.

Zbog korone raste broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava kod djece

 

Zagreb, 13. srpnja 2021. – Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, upozorila je danas na zabrinjavajući trend značajnog porasta samoubojstava i pokušaja samoubojstava djece i mladih.

Ponukana istraživanjem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje je pokazalo da je čak 2,4 posto maturanata imalo suicidalne misli tijekom korone, na koje je ranije upozorila i širu javnost, saborska zastupnica odlučila je na vlastitu inicijativu detaljnije istražiti posljedice korona-krize na život i mentalno zdravlje mladih zbog čega je zatražila izradu detaljne MUP-ove statistike koju je danas prezentirala.

U prvih pet mjeseci 2021. godine u odnosu na 2020. samoubojstva i pokušaji samoubojstva djece do 14 godina porasli su za 66,7 %, a u dobnoj skupini od 15 do 18 godina za čak 56,3 %. U tom smislu važno je istaknuti da je posebno ugrožena skupina od 15 do 18 godina jer je u njoj prisutan značajan porast samoubojstava i pokušaja samoubojstava i u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu od čak 90,3%. Dakle, ovo je nastavak ranije prisutnog izrazito negativnog trenda u kojem djeca i tinejdžeri svoje probleme pokušavaju riješiti na najgori mogući način. Također, važno je istaknuti da, za razliku od trendova prethodnih godina, i u samoubojstvima i u pokušajima samoubojstva prednjače djevojčice u odnosu na dječake. U svim dobnim skupinama najnegativniji trend bilježe u Vukovarsko-srijemskoj županiji (porast od 83,3%) i međimurskoj županiji (porast od 80 %).

Na žalost, to nisu jedini zabrinjavajući podaci koji se tiču života i prava djece i mladih. Brojna kaznena djela na štetu djece od 14 do 18 godina također su u značajnom porastu. Tako je spolno uznemiravanje poraslo za 171,4 %, mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba 900 % (od 1 na 10), iskorištavanje djece za pornografiju za 45,2 %, a neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta 200 %. Kada govorimo o kaznenim djelima počinjenim na štetu djece do 14 godina prisutan je porast kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanje djeteta od čak 248,6 %.

Iza nas su mature i prijemni ispiti na fakultete. Ove godine po prvi puta na jednom od najtežih fakulteta u zemlji, Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ostalo je slobodnih mjesta jer pristupnici nisu uspjeli pokazanim znanjem zadovoljiti uvjete za upis. Isto tako, za najbolje gimnazije u glavnom gradu ne mogu konkurirati niti „superodlikaši“. Nasilje u obitelji raste tokom cijele ove krize, a vladajući stalno najavljuju različite represivne mjere kojima bi trebali suzbiti širenje korone. Sve to imalo je velike posljedice na mentalno zdravlje i živote svih građana, pri čemu otkrivamo da su uvelike stradala i naša djeca. Hoćemo li i mi to prešutjeti kao i nadležno ministarstvo ili ćemo se usuditi suočiti s time što je korona učinila mentalnom zdravlju naše djece i time potencijalno spasiti izgubljene mlade živote?


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj