fbpx

Vijesti:

Marija Selak Raspudić
16. srpnja 2021.

Odbijen prijedlog Mosta da se vodi računa o rezoluciji Vijeća Europe, ne diskriminira i ne radi politički pritisak na one koji se ne žele cijepiti

Zagreb, 15. srpnja 2021. – Hrvatski sabor danas je odbio prijedlog Zaključka uz izvješće predsjednika Vlade RH o održanim sastancima Europskoga vijeća, koji je predložio Klub zastupnika Mosta temeljem članka 165. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Most je tražio da se uz Izvješće predsjednika Vlade o održanim sastancima Europskoga vijeća donese zaključak kako se Vlada obvezuje da, prilikom donošenja odluka vezanih za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, obavezno vodi računa o Rezoluciji Vijeća Europe od 27. siječnja 2021., kojom je, između ostalog, određeno da je potrebno osigurati informiranje građana da cijepljenje nije obavezno i da nitko ne radi politički, socijalni ili drugi pritisak da se cijepe, ako to ne žele sami, te da se osigura da nitko ne bude diskriminiran zbog toga što nije cijepljen zbog mogućih zdravstvenih rizika ili ne želi biti cijepljen. Osim toga, Most ističe da Hrvatskoj treba biti prioritet osiguranje kvalitetne i svima dostupne zdravstvene zaštite, ali polazeći od osnovnih načela Ustava RH.

„Rezolucija Vijeća Europe donijela je sasvim jasne upute kojih se trebaju pridržavati sve države članice, a rezolucija upućuje na etičke, pravne i praktične smjernice vezano za cijepljenje protiv COVIDA-19. Zato smo ovim zaključkom ukazali koliko je važno da Vlada RH vodi računa o smjernicama donesenim u rezoluciji Vijeća Europe“, ističu u klubu Mosta.

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj