fbpx

Vijesti:

31. kolovoza 2021.

Troskot o Tomaševićevoj najavi i uvođenju građanskog odgoja: ‘Bave se isključivo ideološko-svjetonazorskim pitanjima’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako se kreće u uvođenje građanskog odgoja u škole, na što se za Direktno osvrnuo saborski zastupnik Mosta – Zvonimir Troskot.

“Idu aktivnosti s pripremama uvođenja građanskog odgoja u škole. Radi se o izvannastavnoj aktivnosti”, rekao je u utorak Tomašević, dodavši da je Gradski ured za obrazovanje poslao upit školama, da se vidi koliki je interes među učenicima za taj predmet. Istaknuo je da je to bilo i dio predizbornog programa. “Već ove godine nam je cilj da krene nastava u školama koje su pokazale interes”, otkrio je gradonačelnik.

Troskot smatra da je takva promjena nepotrebna.

“Nepotrebno je uvođenje građanskog odgoja u škole jer se u sastavu postojećih predmeta već obrađuje sve ono što je sadržajno bitno. Školski sadržaji su ionako već preopterećeni. Građanski odgoj kao takav je iznimno skupa inicijativa i koštalo bi građane Zagreba jako puno novca, a realno bez nekog društvenog benefita, a s druge strane Grad Zagreb nema za vodoopskrbni i kanalizacijski sustav gdje, primjerice, u Dubravi građani još uvijek u kantama skupljaju vodu kao da živimo u 17. stoljeću, voze se po cestama koje datiraju iz doba 1930. (Dugoselska) i vode svoju djecu u vrtiće koji se nalaze uz stare kotlovnice koje samo što ne eksplodiraju (vrtić Poletarac u Ljevakovićevoj ulici).

Da ne govorimo o obnovi grada Zagreba, koja se zbog Zakona o obnovi kojeg je zajedno s vladajućima izglasala sadašnja gradska Uprava, nije pomakla niti milimetar. Stoga je krajnje vrijeme da se gradska Uprava prestane baviti ideološkim glupostima i konačno krene rješavati goruće probleme građana grada Zagreba koji zbog neefikasnosti vladajućih i sadašnje gradske Uprave sve više iseljavaju iz Zagreba jer su nezadovoljni tijekom kojom ide obnova našeg glavnog grada”, kazao je Troskot.

Nejasni su mu, tvrdi, motivi za guranje građanskog odgoja, no svi dosadašnji postupci sadašnje gradske Uprave daju naslutiti da se bave isključivo ideološko-svjetonazorskim pitanjima, umjesto da rješavaju goruća pitanja građana kao što je recimo obnova grada Zagreba.

“Gradska Uprava uopće se ne snalazi u zelenim politikama kroz koje su se profilirali kao platforma jer se zbog njihovih poteza najavljuju i već odvijaju prosvjedi na Jakuševcu zbog drobilica, te u Soblincu i Sesvetskom Kraljevcu i to zbog odluka gradske Uprave koje su suprotne obećanjima. Ljudi su preko noći saznali da će njihova dvorišta u Soblincu i Sesvetskom Kraljevcu postati odlagališta za glomazni otpad.

Kao dodatni argument da se gradska Uprava bavi ponajviše svjetonazorskim pitanjima je i nedavno potpisani ‘Pakt slobodnih gradova’ koji je neformalno poznat kao organizacija koju potpisuju veliki gradovi srednje Europe u kojima su na vlasti zelene i lijeve koalicije, i to u državama koje na parlamentarnoj razini naginju ‘desnije’ . Osnivači su Varšava, Prag, Bratislava i Budimpešta”, rekao je za Direktno Troskot.

Objašnjava kako takav pakt ne Pakt ne donosi nikakvu ekonomsku ili gospodarsku dobrobit Gradu Zagrebu, ali šalje svjetonazorsku poruku.

“Upitno je zašto Grad Zagreb među prvim odlukama donosi ovakvu deklaraciju iliti Pakt, dok se još uvijek ne naziru rješenja konkretnim komunalnim problemima”, naglašava zastupnik Mosta.

Dodao je kako je građanima grada Zagreba uistinu dosta ideologija i praznih obećanja.

“Jedini građanski odgoj koji građani žele vidjeti jest da gradska Uprava konačno počne smanjivati troškove gradske uprave, da smanje troškove javne nabave i troškove onih zaposlenih koji ne rade svoj posao, da smanje komunalne troškove jer je život u Zagrebu sve skuplji, da omoguće građanima koji su živjeli u centru da se vrate u svoje obnovljene domove, da uspostave sustav kružnog gospodarenja otpadom te da izgrade i obnove ceste, vrtiće, škole, ambulante i športske objekte koje Gradu Zagrebu itekako nedostaju”, napominje Troskot.

Osvrnuvši se na ukidanje dosadašnje mjere, kazao je: “Jedna od prvih odluka sadašnje gradske Uprave bila je ukidanje mjere ‘roditelj-odgojitelj’ i to bez ikakvih analiza i alternativnih riješenja, što je onda isključivo ideološki motiviran potez, čime su dodatno ugrozili sustav predškolskog odgoja jer postojeći vrtićki kapaciteti ne zadovoljavaju broj djece u Zagrebu. A da ne govorimo o dodatnim pritiscima na odgojiteljice i odgajatelje”, zaključio je zastupnik Mosta.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj