fbpx

Vijesti:

Marija Selak Raspudić
17. rujna 2021.

Marija Selak Raspudić: „Ukidanje tijela za kontrolu javne nabave, poziv je na javnu korupciju“

Zagreb, 17. rujna 2021. – Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić danas je na konferenciji za novinare razotkrila pogrešne i opasne najave ministra Darka Horvata, vezano za obnovu nakon potresa, istaknuvši kako je Horvat naumio iz javne nabave eliminirati Državnu komisiju za kontrolu postupka javne nabave (DKOM), samostalno i neovisno tijelo čija je jedina svrha upravo kontrola javne nabave.

Selak je podsjetila kako je Državna komisija ustrojena još 2003., dakle ima 18 godina prakse i iskustva u postupanju po žalbama na javne nabave i nema se čime zamijeniti.

„Eliminiranje ovog tijela, javni je poziv na korupciju! Nedopustivo je da građani plaćaju obnovu bez njezine kontrole, a upravo to je ministar Horvat najavio. Opasne su najave da se izmijenjenim Zakonom o obnovi neće ispitivati imovinsko-pravni odnosi, legalnost zgrada, da će se drugačije određivati mjesto prebivališta, a posebno ona da će uvesti europske pragove javne nabave do 39 milijuna kuna, koji su bitno viši od hrvatskih. Ako se pragovi za javnu nabavu podignu na europsku razinu od 39 milijuna kuna, onda se ni na jednu nabavu do te vrijednosti neće primjenjivati Zakon o javnoj nabavi, niti će biti mogućnosti žalbe DKOM-u, niti sudske zaštite“, upozorila je Selak Raspudić.

Navela je kako su problematične izjave ministra Horvata da će se za privatne subjekte kontrolirati projekti, za razliku od javnih zgrada gdje će se dati mogućnost osnivaču da sam potvrdi kontrolu.

„Kao da korupcije nema, vjerojatnije je da će privatni subjekt osigurati da zgrada bude pravilno obnovljena, za razliku od onoga, što se najčešće događa kod onog što je javno“.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj