fbpx

Vijesti:

3. siječnja 2022.

Grmoja: Znam tko će sabotirati referendum. SDP? Oni ne mogu prihvatiti jednu činjenicu

Izvor: Božena Matijević/Večernji list

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja: Propast referendumske inicijative priželjkivala je gotovo cijela politička scena, a agresija je samo rasla

Mostovi zastupnici i zastupnice svojom su aktivnošću obilježili jesensko zasjedanje Sabora pa i sam kraj tog zasjedanja uoči odlaska na blagdansku stanku. U saborsku su proceduru uputili najviše amandmana, a dvoje mostovaca – Marija Selak Raspudić i Miro Bulj na samom su vrhu najaktivnijih zastupnika. U subotu je završeno i dvotjedno prikupljanje potpisa na koje je građane pozvao Most, i to s ciljem raspisivanja referenduma kojim traže ukidanje COVID potvrda i “stožerokracije”. Most se, naime, zalaže da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor, koji bi potom o mjerama odlučivao dvotrećinskom većinom. Dovoljno je to razloga za razgovor s potpredsjednikom i saborskim zastupnikom Mosta Nikolom Grmojom.

Jeste li sigurni da ste prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma?

Potpisa ima sasvim dovoljno. Građani su jasno poručili da žele odlučivati na referendumu i ja im želim zahvaliti na golemoj potpori. Posebno želim zahvaliti volonterima koji su ovo odradili ostavljajući srce na štandovima na hladnoći, kiši, a neki i na snijegu. Oni su pravi heroji priče.

Na Facebooku ste prekjučer napisali: “Čuvajte svaki potpis i potpisnu listu. Nijedan potpis ne smije biti izgubljen i svaki mora biti dostavljen u centralu, u Draškovićevu ulicu 23!” Strepite li od krađe?

Moja objava poruka je volonterima da čuvaju potpise jer se svi moraju prikupiti i dostaviti organizacijskim odborima te naposljetku i predati u Sabor. Nažalost, od krađe najviše treba strepiti tek kad potpise predamo na prebrojavanje institucijama koje su u zagrljaju HDZ-a.

Jeste li očekivali da će ljudi u većem broju pohrliti dati potpis i potporu inicijativi?

Ovo je inicijativa koja je pripremljena i odrađena u nekoliko tjedana, otkako su preko noći uvedene COVID potvrde u javni sektor. I sve to usred zime! Gotovo kompletna politička scena priželjkivala je propast inicijative i ta agresija protiv referenduma rasla je kako se bližio kraj roka za prikupljanje potpisa. Andrej Plenković čak je igrao i na kartu biskupa ne bi li signalizirao protivljenje Crkve referendumu. Angažirani su svi mogući akteri koji imaju pristup medijskoj sceni ne bi li se građane odvratilo od potpisivanja. Uostalom, pa to je danas primijetio i predsjednik Zoran Milanović, izrazivši čuđenje kako smo uopće uspjeli skupiti potpise. Ali mislim da uspjeh inicijative nikoga ne treba čuditi jer veliki dio građana ovo što se radi u pandemiji više ne želi. Većina građana Stožeru i Vladi više ne vjeruje.

Gotovo cijela oporba smatra da s COVID potvrdama postoji veliki problem, osporavajući način uvođenja i obaveznog korištenja. No zašto onda sva oporba nije stala uz vašu referendumsku inicijativu?

Ne treba generalizirati postupanje svih u oporbi, neki su jasno dali podršku referendumu. Mislim da je problem lijevog dijela oporbe uglavnom bio u tome što je inicijativu pokrenuo Most, preko čega nikako nisu mogli prijeći. A to je već pitanje predrasuda i ideoloških kalkulacija oko stvari koja nije ideološka. I sad se koprcaju u predlaganju nekakvih zaključaka i amandmana u Saboru, u kojemu svi mi kao oporba nemamo dovoljno ruku, a HDZ ih ne želi prihvatiti.

Rekli ste da ste oko referendumske inicijative prvotno sve usuglasili s cijelom oporbom, no iz njezina velikog dijela naknadno su vas optužili da lažete i da nikakvog dogovora ni podrške nije bilo. Što je istina?

Kolege iz oporbe skloni su ponavljati tezu da je Andrej Plenković pobijedio na izborima na laži, da je njegova Vlada pobijedila koronavirus na lažnom obećanju sigurnosti, a onda kad su dobili priliku referendumom razmontirati tu laž, najprije su ustuknuli, preplašili se vlastite sjene, a na kraju su počeli s agresivnim etiketama prema Mostu. Činjenica je da referendumska pitanja odražavaju suštinu onoga što većina oporbe traži pa ako se kolege iz oporbe nastave protiviti referendumu, onda će se svađati sami sa sobom. Mi ćemo potpise predati i cijela oporba sada mora dobro promisliti hoće li podmetati klipove inicijativama, pisati zajedno s HDZ-om zahtjeve za ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja i slično ili će podržati održavanje referenduma.

Posljednjeg dana rada Sabora prije blagdanske stanke, usred žestoke rasprave o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Mariji Selak Raspudić rekli ste: “Loše smo napravili, okrenuli smo sve protiv sebe”. Zašto ste to rekli u tom trenutku?

Bio sam neugodno iznenađen napadima u kojima su Sandra Benčić i Peđa Grbin ponavljali klevetničke teze HDZ-a o “parazitima” i “ekstremima”. Svaki čovjek bi se zapitao o čemu se radi. Mislim da je kolegica Selak Raspudić dobro zaključila da se radi o nekom dogovoru SDP-a i Možemo! da se napadne Most i da se pod tim izlikama izbjegne davanje potpore referendumu, premda će, primjerice, Arsen Bauk i prije i danas otvoreno reći da će ustavotvorno referendumsko pitanje poduprijeti dođe li do referenduma.

Prema saborskoj statistici mostovci su najmarljiviji, predlažu najviše zakonskih amandmana, najviše se javljaju za riječ, a osobno ste predvodili ujedinjenje oporbe u prosvjedu protiv izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a… Po vama sad udaraju i vladajući i oporba. Zašto im smetate?

Mislim da je Zoran Milanović prije nekoliko dana dobro konstatirao da je ova pandemija mnoge političare pretvorila u plašljive birokrate koji se stalno osvrću iza sebe, oko sebe, i kalkuliraju iz straha i ne žele reći da je “Stožer gol”, a da COVID potvrde nisu nikakva epidemiološka mjera, nego fikcija da Vlada i Stožer nešto poduzimaju. Most je tu došao u poziciju da ljudima govori kako stvari doista stoje i onda smo predmet kritike svih koji se to boje sami izreći, mada vide isto što i mi.

Možete li iskreno navesti i pogreške Mosta od posljednjih izbora naovamo?

Kad su ključne teme u pitanju, ne vidim što smo to pogriješili. Most je jedini od početka odbio zakonom dati ovlasti Stožeru i suspendirati Sabor, a sada se borimo da se ta ustavnopravna anomalija putem referenduma i popravi. Jednako tako, kad je riječ o obnovi bili smo među prvima koji su rekli da je Zakon o obnovi loš i neprovediv. I tada su SDP i Možemo!, kao i neki drugi, dali podršku lošem zakonu, znajući da ne valja, a sve to samo da ne bi trpjeli kritiku javnosti, što ih već odvodi u sferu političkog kalkuliranja.

Stalno vam se predbacuju one dvije koalicije s HDZ-om. Predbacujete li i vi to sami sebi, možete li si oprostiti ta dva koalicijska poteza? I kako biste ih sad okarakterizirali?

Mislim da smo o svojim potezima i o ulasku u Vladu s HDZ-om dovoljno rekli odlaskom iz obiju Vlada.

S kime sad u Saboru imate najviše dodirnih točaka?

Ne bavim se drugim političkim akterima, ali razgovaram sa svima o svim temama koje su važne za građane. Dobre inicijative podržavamo, a loše kritiziramo i odbijamo. I često trpimo kritike s različitih strana političkog spektra jer se držimo svojih, a ne tuđih principa i jer odbijamo robovati etiketama koje nam neki neumorno lijepe. To ćemo činiti i ubuduće.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj