fbpx

Vijesti:

3. veljače 2022.

Most će inzistirati na referendumu i ako covid potvrde budu ukinute: ‘Treba ukinuti način na koji su uvedene’

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je imao sjednicu, a tema su bile dvije Mostove inicijative za raspisivanje referenduma. Podsjetimo, njima se traži ukidanje covid potvrda i “stožerokracije”, odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor. Predsjednik Mosta Božo Petrov na sjednici je naglasio da je cilj što prije krenuti s prebrojavanjem potpisa, kojih je navodno više od 400.000.

U izjavi za medije nakon sjednice poručio je da vladajući odugovlače s procesom provjere. “Što su htjeli implicirati, da nismo bili točni? Da ako buljite u OIB 13 dana, umjesto jednu minutu, da ćete biti točni. To je pokazatelj da im je želja što više razdužiti i ne biti transparentan. Sami sebi su napravili medvjeđu uslugu i pojačali nepovjerenje ljudi”, kazao je.

Na pitanje što misli koliko bi procedura mogla trajati, Petrov odgovara da “namjerno odugovlače”. “Ne znam kako to njima nije jasno i ne gledaju što se događa u svijetu. Zašto ne čitaju znanstvena istraživanja? Zadnje istraživanje je pokazalo da su zemlje koje su uvodile ovakva rješenja na kraju ekonomski i zdravstveno stradala. Ne pratimo trendove u svijetu, a u svemu tome oni se pokušavaju zaštititi od volje vlastitih građana”, kazao je.

‘Stožer treba resetirati’

“Koga se oni boje, građana koji su ih sami birali? Meni nije jasno kako se neka vlast može bojati vlastitog naroda”, dodao je Petrov.

Na upit hoće li inzistirati na provođenju referenduma i ako se ukinu covid potvrde prije nego se provjere potpisi, Petrov odgovara: “Oni trebaju ukinuti i način na koji su covid potvrde uvedene. Ovakav Stožer ne postoji nigdje u svijetu”. “Zahtijevamo da se referendum provede”, dodaje. Kaže, u Hrvatskoj postoji privid demokracije. “Treba se resetirati ovakav stožer, odnosno smokvin list za provođenje odluka samo jedne osobe u državi”, poručio je još.

Inače, saborski Odbor za Ustav donio je zaključak kojim se od Vlade traži da provjeri pravovaljanost potpisa, a na inicijativu Petrova zaključeno je da pri prebrojavanju glasova budu i predstavnici građanskih inicijativa koje su pokrenule prikupljanje potpisa. I to minimalno po dva predstavnika svake inicijative – Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj