fbpx

Vijesti:

18. veljače 2022.

Raspudić o produženju roka za obnovu: Plenković će to pripisati briselskim supermoćima

Nino Raspudić iz saborskog Kluba Mosta gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao aktualna događanja. Među ostalim je rekao da je produženje roka za povlačenje novca za obnovu nakon potresa jako dobra vijest, ali i svojevrsni “dekanski rok” za premijera i ministra koji će sad tek pokazati što i kako učiniti drugačije.

Komentirajući naknade saborskih zastupnika Nino Raspudić je rekao: “To je mučna priča koja će pridonijeti srozavanju institucija, u ovom slučaju Sabora. Zalažem se za promjenu zakona da se stvari učine transparentnim, a neke poput ove za odvojeni život su apsurdne.”

“Treba definirati – glavni grad Hrvatske je Zagreb, Sabor je u Zagrebu. Moramo omogućiti da svaki izabrani zastupnik uz iste uvjete ima pristup privremenom radnom mjestu. Nije to visoka matematika. Normalno je nadoknaditi troškove stanovanja zastupnicima koji su nekoliko dana u tjednu u Zagrebu, ali mi nije normalno fiktivno stanje kad netko nema prebivalište u Zagrebu, a živi tu 10 godina s obitelji”, dodao je.

Kaže da su pozvali kolege da se to promijeni “da zastupnici ne upadaju u moralne klopke”. “Ovo su, dapače, nemoralne stvari i svi bismo to trebali čim prije promijeniti, a ova metafizička naknada za odvojeni život da se potpuno ukine”, istaknuo je.

Govoreći o aferama oko nekretnina Raspudić je rekao: “Svaki slučaj je poseban i javnost zaslužuje da se svaki taj slučaj analizira.”

Produženje roka – ugodno iznenađenje i dekanski rok

S produženjem roka za povlačenje EU sredstava za obnovu nakon potresa Raspudić je ugodno iznenađen:

“Ugodno iznenađenje jer se dosad nisu događala ta produženja. No, kolokvijalno smo to nazvali dekanskim rokom koji je dan Hrvatskoj. Ovo je dodatni rok za loše studente i jedva čekam vidjeti što će se promijeniti u postupanju Plenkovića i Horvata. Ljudi su se možda smilovali kad vide dva potresa, a ovi nesposobnjakovići iskoristili samo tri posto, a inače sve slušaju. Plenković će to pripisati briselskim supermoćima, ali vidjeli smo kako to tamo funkcionira… Kako god bilo, ovo je dobro za Hrvatsku i velika je prilika. Žurno od premijera i ministra treba tražiti kako misle raditi drugačije.”

“Opasno i za ministra Ćorića i za Plenkovića”

O optužbama na račun ministra Tomislava Ćorića Raspudić je napomenuo:

“Bila mi je zabrinjavajuća izjava Plenkovića da se možemo postaviti na trepavice, ali ministra neće smijeniti. Nije bitno koje ćemo mi akrobacije izvoditi, stvarnost je problem. U istrazi osoba tereti direktno nadređenog ministra Ćorića, a on meni djeluje kao balon koji ispušete na jednu trećinu, kao da nije isti bahati čovjek. Imati potencijalno korumpiranog ministra energetike, to je sad sigurnosno pitanje. Ako se potvrdi da je bilo korupcije, tu bi trebalo istražiti sve što je Ministarstvo pod njim radilo i je li bilo odluka protiv RH.

Ovo je opasno i za ministra Ćorića i za Plenkovića. Nakon pravomoćne presude HDZ-u čuli smo izjavu Plenkovića koji je rekao da HDZ nema veze s onim HDZ-om prije. Kad nije prošlo ni dva mjeseca, europski javni tužitelj uhićuje njegov kadar. Previše je ministara palo zadnjih godina da bi to bili samo neki novinarski napisi. Vrijeme i procesi njemu ne ide u prilog, čini se da HDZ neće biti na vlasti nakon idućih izbora. Što oni mogu učiniti, ne znam, ali mi iz Mosta smo spremni za izbore sutra.”

“Nije se slučajno lansirala priča oko Bauka i Grbina”

O aferi koja se isplela oko ministra Marija Banožića kaže da nema istu težinu:

“Kod nas je došlo do brkanja prioriteta. Javnost kao da gubi osjećaj za razmjer pojedinih afera, nije to sve isto. Mislim da nije slučajno da se priča oko Bauka i Grbina lansirala pa sad imamo to preko veliko dijela stranice novina, a u kutu jedne trećine vijest o ministru Ćoriću kojeg izravno tereti optuženik USKOK-a. Apelirao bih na javnost da izoštrimo fokus na probleme. Tako ni ministar Banožić sad nije prioritet. Vruće teme su Ćorić, Horvat i obnova, ministar Beroš kao izgubljen slučaj i njihovo glavinjanje u ovoj krizi.”

Govoreći o predsjedniku Republike Raspudić je istaknuo da će se idućih dana vidjeti koliko je vjerodostojan:

“Mislim da će veliki test Milanovića biti idućih dana, kako će on ocijeniti ovo oko Grbina budući da je bio oštar oko Frke-Petešića. To je test vjerodostojnosti.”


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj