fbpx

Vijesti:

22. ožujka 2022.

Grmoja o Miletićevoj najavi čišćenja: Potpisujem ako je mislio na micanje HDZ-a

Uzalud smo pokušavali doći do Mostova Marina Miletića i zamoliti ga da elaborira najavu lustracije i čišćenja države “od onih koji su radili zlo svom narodu” u fejsbučnom statusu koji je napisao u nedjelju ujutro. Kad smo se pomirili sa saznanjem da nas inače rječiti i aktivni Mostov potpredsjednik i zastupnik izbjegava, odlučili smo ići na sigurno i nazvati Nikolu Grmoju. I on je Mostov potpredsjednik i zastupnik, ali se, za razliku od Miletića, uvijek javi i najčešće je raspoložen za razgovor.

Grmoju smo prvo pitali izražavaju li Miletićeve rečenice stavove Mosta. Zanimalo ga je na što točno mislimo pa smo mu pročitali dio u kojem Miletić, uz ostalo, veli:

“Oni koji su radili protiv hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i katoličke vjere samo su preko noći – presvukli dres. Srca su im manje-više ostala ista. Kada Most preuzme odgovornost za našu Državu, počistit ćemo i ovaj dio koji je ostao nama veliki uteg i danas.”

Grmoja nam je odgovorio:

“Ako je gospodin Miletić mislio na micanje HDZ-a s vlasti gdje je otišla većina tih kadrova, ja to potpisujem. Micanje njih s vlasti – da ćemo ih počistiti. A što je mislio, to trebate njega pitati. Ja radim sve na tome da takve, a pretežno su u HDZ-u, maknemo konačno s vlasti. Ako je to mislio, potpisujem.”

Zagovarate li lustraciju?

Most je već napravio najsnažniji lustracijski potez, a to je otvaranje arhiva. I kad je izašlo nakon godinu dana da je Vladimir Šeks, glavni savjetnik Andreja Plenkovića, bio operativna veza Udbe pod imenom Kolega, HDZ je odlučio zatvoriti arhive. Definitivno, po meni treba ponovno otvoriti arhive, a svi oni koji su imali vezu s tim režimom – posebno oni koji su činili zakonom kažnjive stvari poput udbaških ubojstava – trebaju odgovarati.

Prošlo je više od 30 godina od smjene vlasti. Koga bi se više lustriralo?

Pa dobro, ako otvorimo arhive, ljudi će moći vidjeti tko je tko i onda takve ne birati na izborima.

U redu, otvaranje arhiva, ali on je koristio izraz “čišćenje”…

Pa dobro, čišćenje može biti micanje s vlasti. Ja sam apsolutno za to. Ne znam što je mislio, njega trebate pitati, ja sam vam rekao – dakle, ako je mislio na micanje tih struktura, posebne ove Plenkovićeve korumpirane strukture s vlasti, ja to mogu potpisati.

Tu je sad ono vječno pitanje zašto je Most doveo HDZ dva puta na vlast…

Most nije doveo, gospodine Matijaniću, HDZ dva puta na vlast jer je Most prvi put izašao iz vlade, prvi put, otkad je samostalne Hrvatske, to nitko nikad nije napravio.

Dobro, ali je prije toga ušao u vladu.

Pa ušao je u vladu, cilj je politike doći na vlast, ali kad je vidio što se radi, izašao je iz vlade. Drugi put je Plenković imao vlast i bez Mosta. Sjetite se da je nakon što smo mi glasali protiv ministra Marića, HNS ušao u vlast. I sad je ponovno HDZ bez Mosta imao nakon izbora dovoljno za vlast. Tako da je smiješna priča da je Most nekog doveo na vlast. Most je ušao u vlast, što nam je cilj i dalje, a kad smo vidjeli da ne rade što bi trebali raditi i ne poštuju nekakve etičke standarde koje mi očekujemo od političara i politike, napustili smo pozicije. Nitko to nije napravio u povijesti hrvatske politike.

Da se još vratimo na otvaranje arhiva. Biste li otvarali i one iz devedesetih ili biste se zadržali na starijim arhivima?

Nemam ništa protiv da se otvori sve ono što je potrebno da se otvori, ali svaka država ima određeni protok vremena u kojem čuva nekakve dokumente. Od komunizma je prošlo sasvim dovoljno vremena da nema razloga to čuvati od bilo koga, a posebno ne od hrvatskih građana.

Mislite da se lustracija koju spominje Miletić odnosi isključivo na otvaranje arhiva?

Sasvim je normalno da se ti arhivi otvore, da hrvatski narod vidi tko je što radio i da takvim ljudima ne daje više povjerenje i da takvi ljudi, poput Vladimira Šeksa, imaju bilo kakav utjecaj na politički život Hrvatske. Ja mislim da je to sasvim u redu. Ne znam na što je gospodin Miletić mislio, to trebate pitati njega…

Dobro, pitam vas za stav Mosta.

Rekao sam koji je stav Mosta. Definitivno otvaranje arhiva, a onda neka hrvatski narod procijeni kome će dati povjerenje i hoće li više takvima, a njih je najviše u HDZ-u, davati glasove i birati ih na izborima. Ja sam zagovornik demokratskog društva u kojem svatko, pa čak i oni s kojima se ne slažem i koji zagovaraju takav režim, imaju pravo to zagovarati. Naši branitelji su se borili za demokraciju i slobodu govora. Ja to nikome ne bih ograničio, niti bilo tko u Hrvatskoj mora dijeliti moje mišljenje. Dapače, volim polemiku i rado u njoj sudjelujem.

Toliko od Grmoje.

Izvor: Index


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj