fbpx

Vijesti:

18. svibnja 2022.

Marija Selak Raspudić reagirala na optužbe da je vršila pritisak na Hininu novinarku: To je laž!

SELAK: Tko se smije, a tko ne smije prešetavati novinarskim sobama u Hrvatskom saboru?

Priopćenje povodom reakcije HND-a na jučerašnje Hinino priopćenje o mom vršenju pritiska na novinarku Hine
1️⃣ Politički pritisak ne podrazumijeva tek “pritisak” bilo kojeg političara, nego neprimjeren pritisak s pozicije moći zbog čega i jest i treba biti predmet svake osude.
No, njega mogu vršiti samo oni koji se nalaze na političkoj poziciji moći i o kojima su ovisni oni na koje se taj pritisak primjenjuje.
Ja sam oporbena zastupnica i ni na koji način ne mogu vršiti politički pritisak na novinarku Hine jer nemam utjecaja na njezin posao ili egzistenciju.
To može činiti samo Vlast.
Štoviše, budući da novinarka Hine kontrolira što će od sadržaja koji bilo koji saborski zastupnik proizvede izaći u medije, a kroz njih i u javnost, ona je u poziciji moći u odnosu na mene.
2️⃣ Novinarki Hine nisam uputila niti jednu ružnu riječ, nisam tvrdila da me se sustavno šikanira, nisam ničim prijetila niti tražila da izmjeni svoj tekst.
Postavljanje pitanja novinarki oko kriterija na kojima se temelji upadljivo prekidanje niza i preskakanje sadržaja moje izjave legitiman je način propitivanja rada osobe koja je zaposlena na javnom servisu i plaćena državnim novcem za agencijsko izvještavanje iz Hrvatskog sabora.
U protivnom svako se obraćanje novinaru može tumačiti kao pritisak na njega, što je protivno svim demokratskim uzusima i nedvosmislen oblik cenzure i zabrane slobode govora i komuniciranja.
3️⃣ Izvjestitelji Hine nisu urednici sadržaja proizvedenog u Saboru, nego njegovi prenositelji koji su u drugačijoj poziciji od ostalih novinara i koji su zakonom obvezani “djelovati po načelima neovisnog, nepristranog i profesionalnog novinsko-agencijskog izvještavanja”.
4️⃣ Ovakvo HND-ovo institucionalno osuđivanje smatram krajnje neprimjerenim pritiskom na rad saborskih zastupnika koji kao ovlašteni predstavnici građana također imaju pravo propitivati sadržaj i djelovanje svih društvenih aktera.
Činjenica da, unatoč mom priopćenju, nemaju potrebu istražiti sam slučaj da vide je li bilo propusta u izvještavanju Hinine novinarke s obzirom na novinarski etički kodeks, odnosno to što ni na koji način ne postavljaju pitanje niti zahtjev za objektivnim izvještavanjem tek svjedoči njihovu poslovičnu pristranost koja nije poticaj, nego prepreka slobodnom novinarstvu u Republici Hrvatskoj.
Naime, netko bi mogao postaviti pitanje je li povod za ovako jednostranu reakciju HND-a činjenica da je, primjerice, zaposlenik SDP-a, čiji sam zakonski prijedlog prošli petak kritizirala, a što je Hinina novinarka “slučajno” preskočila u svom tekstu, ujedno i recenzent HND-ovih izvješća o razini medijskih sloboda u Hrvatskoj?
5️⃣ Ja u sobu ne upadam, nego ulazim, baš kao što i novinari po potrebi ulaze u prostorije našeg Kluba, što nikada nismo smatrali problematičnim.
Saborske sobe nisu bunkeri bez prava pristupa, nego javna mjesta unutar Sabora kojima zaposlenici imaju pravo pristupiti. Ili možda mislite da ih treba ograditi od zastupnika kao Markov trg od naroda?
Uzgred, vjerujem da bi hrvatsku javnost moglo zanimati i vrijede li isti kriteriji prava ulaska u novinarsku sobu i za lijeve političare jer neki od njih, za razliku od mene, svakodnevno “upadaju” i prešetavaju se novinarskim sobama pa ni HND niti navedena Hinina novinarka nikad nisu imali potrebu reagirati?


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj