fbpx

Vijesti:

11. listopada 2022.

KUJUNDŽIĆ: Suludo je što političari donose odluke ne slušajući struku

KUJUNDŽIĆ: NEPOTREBAN ZAKON NA ŠTETU GRAĐANA – KACIGE ZA ROMOBILISTE

MOST u Osijeku održao je konferenciju za medije kojom su istaknuli nepotrebnu stavku zakona koja se odnosi na obvezno nošenje kaciga za romobiliste.

Jasna poruka poslana je upravo iz Osijeka, najzelenijeg hrvatskog grada koji se vodi zelenim politikama na različitim razinama; pa tako i u prijevozu. Romobilisti značajno smanjuju gužve na prometnicama, zato je potpun nejasno zašto se uveo još jedan potpuno nepotreban zakon o nošenju kaciga za romobiliste – na štetu građana!

Regionalni koordinator MOST-a regije Slavonije, Baranje i Srijema, Viktor Škaro: „ Zakon o prometu koji se tiče obaveznog nošenja kaciga vozača električnih romobila, neovisno o dobi, loš je, nepotreban i štetan. Kroz tu mjeru su definitivno precijenjeni pozitivni a, podcijenjeni negativni efekti. Cilj svih prometnih mjera treba biti smanjenje automobila na našim prometnicama, stoga su električni romobili dobrodošli u hrvatski prometni sustav.“

Škaro je istaknuo i da ako gledamo tu mjeru kroz sigurnosti aspekt, možemo se složiti s prometnim stručnjakom Željkom Marušićem, koji tvrdi da su kacige potrebnije biciklistima nego romobilistima, zbog prirode njihova pada.

Županijski vijećnik MOST-a Josip Skočibušić pojasnio je da su u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je izradila struka (stručne službe MUP-a), vozači romobila izjednačuju s vozačima bicikala, odnosno propisana je obveza nošenja zaštitnih kaciga za vozače mlađe od16 godina. Početkom srpnja provedeno je e-savjetovanje; iz objavljenog izvješća vidljivo je da su prihvaćeni prijedlozi da se za osobe koje se prevoze na biciklu propiše obveza nošenja kacige samo ako su mlađi od 16 godina.

No, na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, nekoliko članova odbora je zatražilo da nošenje zaštitne kacige bude obvezno za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava, a ne samo mlađe od 16 godina, a za razlog su naveli da i vozači stariji od 16 godina mogu pasti i ozlijediti se.

Konačni prijedlog Zakona je krajem travnja upućen na drugo čitanje gdje je uvedena obveza nošenja zaštitnih kaciga za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava, odnosno romobila. „Dodao bih da su kacige obvezne samo u Danskoj, Španjolskoj, Finskoj i Hrvatsko. U nekim zemljama EU kacige su obvezne za određenu dobnu kategoriju (najčešće do 16 godina) dok u nekim zemljama kacige nisu obvezne, već se samo preporučuju. Možemo zaključiti da je ovo još jedan primjer lošeg zakona koji nije u skladu s prometnom strategijom, a na štetu je – naših građana!“, dodaje Skočibušić.

Politički tajnik i saborski zastupnik MOST-a Ante Kujudžić istaknuo je kako je suludo što političari donose odluke ne slušajući struku; u ovom konkretnom slučaju, vrlo je jasan stav struke da nema potrebe za nošenjem kaciga na romobilima. „Most će u saborsku proceduru pustiti prijedlog zakona kojim bi se ova odluka izregulirala. Prijedlog Mosta je da zakonski tretman za romobiliste treba biti isti kao i za bicikliste“, zaključio je Kujundžić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj