fbpx

Vijesti:

6. srpnja 2023.

Raspudić o plinskoj aferi i ‘čerupanju HEP-a’: ‘Netko će završiti u zatvoru. Čak i s ovakvim DORH-om’

Plinska afera uzburkala je javnost i postavila pitanja o transparentnosti, odgovornosti i korupciji. Hrvatska elektroprivreda (HEP) našla se usred skandala kada je otkriveno da su od Ine kupovali plin po cijeni od 47 eura, da bi ga potom prodavali za jedan cent po jedinici. Ova nevjerojatna razlika u cijeni, četiri tisuće puta jeftinije, izazvala je opravdanu sumnju u koruptivne radnje unutar energetskog sektora.

Nino Raspudić, saborski zastupnik iz stranke Most, javno je progovorio o ovoj plinskoj aferi u emisiji RTL Direkt. Izrazio je svoje ogorčenje zbog takvog postupanja, nazivajući ga “kriminalom”. Raspudić je istaknuo da je situacija vrlo jasna – plin se prodavao po znatno nižoj cijeni nego što ga je HEP kupovao od Ine, što ukazuje na nevjerojatnu transparentnost korupcijskog djelovanja.

Jedan od ključnih problema koji se postavlja jest tko je odgovoran za ovu aferu i kako će se situacija riješiti. Nažalost, premijer Andrej Plenković i nadležni ministri su izbjegavali medije, a njihova pojavljivanja na događajima na kojima su najavljeni otkazana su. Očigledno je da postoji određena panika i frka u vrhu vlasti.

Raspudić je istaknuo da je ova afera samo jedan u nizu skandala koji su potresli Hrvatsku. Međutim, smatra da je ova plinska afera jedna od najvećih ikad, s obzirom na njezinu razmjernu štetu i očitu korupciju. Raspudić je također istaknuo važnost istraživačkog novinarstva u otkrivanju ovakvih slučajeva i zahvalio novinarima koji su marljivo pratili i izvještavali o ovoj temi.

Uz to, postavlja se pitanje uloge premijera Plenkovića u ovoj aferi. Raspudić je izrazio svoje sumnje u premijerovu neupletenost, s obzirom na njegov politički put i neprirodni uspon na čelo HDZ-a. Raspudić je rekao da su sada sve indicije protiv Plenkovića te da bi trebao smijenitiministra gospodarstva i osobu na čelu HEP-a, koji su ključni akteri u ovoj aferi. Također je naglasio da bi premijer trebao preuzeti odgovornost za svoje bliske suradnike koji su propustili spriječiti ovakvo čerupanje HEP-a.

Osim toga, Raspudić je izrazio razočaranje oporbom, posebno Domovinskim pokretom, koji šuti o ovoj aferi. Smatra da je to zbog moguće povezanosti nekih članova oporbe s krajnjim kupcem plina po bagatelnoj cijeni. Također je istaknuo da i lijeva oporba ima vlastite probleme vezane uz gradsku plinaru te bi radije izbjegavala raspravu o plinskim temama.

U zaključku, plinska afera u kojoj je HEP prodavao plin za jedan cent izazvala je veliku uznemirenost u Hrvatskoj. Nino Raspudić otkrio je za RTL Direkt detalje ove afere i izrazio svoje ogorčenje transparentnošću i korupcijom koja je evidentna u ovom slučaju. Sada je na vlasti da preuzme odgovornost, istraži i kazni odgovorne, kako bi se povjerenje javnosti vratilo u hrvatski energetski sektor.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj