fbpx

Vijesti:

7. srpnja 2023.

I državna revizija traži zaštitu Hrvatskog sabora! Potrebno je hitno zaustaviti Plenkovićev divljački pohod na nezavisne i nadzorne institucije!

Klub zastupnika Mosta izražava duboku zabrinutost zbog narušavanja nezavisnosti Državnog ureda za reviziju i daje punu potporu Državnom uredu za reviziju u pokušaju zaštite njegove nezavisnosti od izvršne vlasti!

Naime, danas smo kao saborski zastupnici zaprimili od Glavnog državnog revizora molbu za zaštitu neovisnosti Državnog ureda za reviziju, zbog prijedloga Zakona o državnoj službi i javnim službama i Zakona o državnim službenicima jer se njime financijski, funkcionalno i operativno državna revizija stavlja pod nadzor izvršne vlasti.

Državna revizija je ona koja ocjenjuje izvršenje državnog proračuna, obavlja reviziju financijskih izvještaja i poslovanja subjekata revizije utvrđenih zakonima, provjerava usklađenosti njihova poslovanja s mjerodavnim propisima, ocjenjuje ekonomičnost, djelotvornost i svrsishodnost upravljanja javnim sredstvima, daje naloge i preporuke te prati njihovu provedbu radi otklanjanja nepravilnosti i unaprjeđenja poslovanja. Dakle, državna revizija nadzire trošenje javnog novca. Navedeno jasno pokazuje da je ovoj Vladi neskriveni cilj netransparentno trošenje javnih sredstava i kontrola svih onih koji pokušaju ukazati na nepravilnosti u potrošnji našeg novca.

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić je istaknula: „Na udaru ove Vlade našle su i znanstvene i obrazovne ustanove, kroz mnoge zakonske odredbe isključuje se Sabor, a na njegovo mjesto stavlja Vlada, dok se upravljanje prostorom i pomorskim dobrom omogućava interesnim lobističkim strukturama u čiju se korist mijenjaju zakoni RH. Čovjek se ne može ne zapitati u kakvoj to državi živimo, kada glavni državni revizor mora tražiti zaštitu saborskih zastupnika, kojima je i samima oduzeta ustavom zagarantirana parlamentarna moć, da bi služili kao korektiv aktualne vlasti?! Činjenica da Andrej Plenković želi podvrgnuti državnu reviziju sebi, nakon aktualne plinske afere i problema s izborom ravnatelja VSOA-e, još je jedan dokaz nedvosmislenog pokušaja pokoravanja svih autonomnih institucija u RH kojem se treba oštro suprotstaviti!“, naglasila je Selak Raspudić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj