fbpx

Vijesti:

26. kolovoza 2023.

Bekavac: Vremenski normativi su pokušaj krađe zdravstvene zaštite

Ivan Bekavac, liječnik i predsjednik zdravstvenog savjeta stranke MOST gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao vremenske normative predložene novim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite

Kritike na Vremenske Normative

Bekavac je izrazio zabrinutost zbog novih vremenskih normativa koji su predloženi, ističući da su oni “pokušaj legalizacije krađe dostupnosti zdravstvene zaštite”. Prema njegovom mišljenju, ovi normativi nisu definirani u suradnji s udrugama zdravstvenih djelatnika i predstavljaju ozbiljan problem za pacijente i zdravstvene radnike.

Pitanje Financiranja i EU Fondova

Bekavac je naglasio da građani Hrvatske izdvajaju između 100 i 300 eura za zdravstvo iz svojih plaća, što nije malen iznos u usporedbi s drugim europskim zemljama. Postavlja se pitanje kako se ti novci troše i zašto nisu iskorišteni EU fondovi za unapređenje zdravstvenog sustava.

Noćni Letovi Helikoptera i Regionalne Nejednakosti

Posebno je istaknuta tema noćnih letova helikoptera za hitne medicinske službe. Bekavac je kritizirao odluku da se noćni letovi omoguće samo za Dalmaciju i Primorje, dok će ostatak Hrvatske biti zakinut. Ovo je, prema njemu, još jedan primjer kako se stvaraju građani “drugog reda”.

Nedostatak Zdravstvenih Djelatnika

Jedan od najvećih problema koji je istaknut je nedostatak zdravstvenih djelatnika, posebno pedijatara i ginekologa u nekim regijama. Bekavac je kritizirao loše planiranje i nedostatak političke odgovornosti koji su doveli do ovakvog stanja.

Bekavac je zaključno stavio do znanja da su predloženi vremenski normativi i trenutno stanje u zdravstvu neprihvatljivi. Poziva na hitne reforme i bolje planiranje kako bi se osigurala kvalitetna zdravstvena zaštita za sve građane Hrvatske.

Za više informacija i detalja, pogledajte cijeli intervju:


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj