fbpx

Vijesti:

10. listopada 2023.

Krizni trenuci u sustavu Hitne pomoći: Izazovi, propusti i traženje rješenja na okruglom stolu u Saboru

Na jučerašnjem okruglom stolu  koji je Most organizirao u Hrvatskom saboru o hitnoj medicinskoj pomoći, sudionici su ukazali na sporost i neaktivnost krovnog Zavoda za hitnu medicinu koji se teško nosi s izazovima koji su odavno pred nama.

Izazovi s kojima se zakasnilo, a  koji se nalaze ispred sustava Hitne pomoći, odnose se na uvođenje Timova 2, njihovu edukaciju, te uvođenje u sustav za samostalni rad koji bi rasteretio nedostatak liječnika u Timovima 1.

Većina problema sustava hitne pomoći s kojima se danas suočavamo je mogla biti riješena još 2016. s gotovim dokumentom o reorganizaciji hitne pomoći koji je do danas ostao u ladici ministarstva zdravstva.
Liječnika, a sve više medicinskih sestara kronično nedostaje i sve ih je manje koji žele raditi na hitnoj jer je to jedan od najtežih psihofizičkih poslova, a malo cijenjen, potplaćen i vrlo nesiguran i za život opasan.

Kako je bilo istaknuto na samom okruglom stolu, zakon je u izradi, ali dojam je da ga se i dalje namjerno opstruira, jer su nadležni nezainteresirani da se tako bitan dokument što prije objavi, preda Saborskom odboru za zdravstvo i zakonodavstvo, te uputi na raspravu plenarne sjednice Hrvatskog sabora.

Vezano za temu helikoptera u službi hitne pomoći, dogovoreni tender je odavno zakasnio, malo je dogovorenih baza što znači da cijeli teritorij Hrvatske neće biti pokriven, helidrome nemamo, a najgore od svega je da nemamo educirani kadar za rad u helikopteru, kao ni program ili protokole za rad, što znači da je opet krovni Zavod za hitnu medicinu zakazao.

Djelatnici Hitne pomoći iskazali su razumijevanje za problematiku primarne zdravstvene zaštite, nedostatak kadra, i pritiske od strane HZZO-a koji doslovno tjeraju liječnike iz temeljnog zdravstvenog sustava. Isto razumijevanje su iskazali liječnici iz primarne zdravstvene zaštite prema djelatnicima Hitne pomoći. Hitna ima veliki problem, treba promijeniti vodstvo krovnog Zavoda koji više od 20 godina unazađuje ovu službu.

Dr. Ivan Bekavac, voditelj Savjeta za zdravstvo Mosta na samom kraju je istaknuo kako bi rješenje bilo u osposobljavanju medicinskih tehničara prvostupnika s ovlastima za pružanje naprednih postupaka hitne pomoći, a dolaskom u bolnicu pacijente bi dočekali liječnici. Tako bi dobili mogućnost brže i kvalitetnije intervencije i više timova koji bi na terenu radili.

 

Na Okruglom stolu sudjelovao je i veliki broj stručnjaka iz područja hitne medicine: dr. Alen Babacanli, specijalist hitne medicine, Nataša Ban Toskić, dr. med., predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći, Tomislav Petrušić, medicinski tehničar u hitnoj pomoći, Mladen Tureček, predsjednik udruge HELP.

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj