fbpx

Vijesti:

11. listopada 2023.

Most predlaže hitno sazivanje tematske sjednice Osječko-baranjske županije vezano za požar u Drava Internationalu

Zbog nezapamćene ekološke katastrofe u Slavoniji, koju je izazvalo nečinjenje nadležnih institucija, uključujući i županijske službe, Most će sukladno članku 38. Poslovnika Skupštine Osječko-baranjske županije, od predsjednice Skupštine tražiti žurno sazivanje tematske sjednice vezano za nastali požar kao i način gospodarenja otpadom na području županije koji je indirektno doveo do požara. Ovom prilikom tražimo od svih vijećnika skupštine potporu za održavanje sjednice kako bi javnost bila upoznata sa svim bitnim činjenicama te se iznašlo rješenje za sprječavanje ovakvih katastrofa u budućnosti.

Naime, odgovornost za postupanje prema tvrtki Drava International d.o.o. i odgovornoj osobi bila na Osječko-baranjskoj županiji kroz postupak izdavanja, odnosno odbijanja izdavanja i mogućnosti ukidanja dozvole za gospodarenje otpadom, a velika odgovornost je i na Državnom inspektoratu, inspekciji zaštite okoliša, koji su izjavili da su unazad nekoliko godina imali više postupanja po službenoj dužnosti prema tvrtki i odgovornoj osobi, te da su podnijeli dvije kaznene prijave i nekoliko prijava za počinjene prekršaje. Nije poznato jesu li postupali vezano za navodno prekomjerno odlaganje otpada iznad količina propisanih dozvolom. U slučaju utvrđivanja nezakonitosti bili su dužni izvijestiti tijelo koje je izdalo dozvolu kako bi se dozvola ukinula, a isto tako su samostalno privremeno mogli obustaviti rad tvrtke do otklanjanja nepravilnosti.

Odgovornost je i na Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje je bilo dužno provoditi upravni nadzor. Na kraju je naravno velika odgovornost na vlasniku ako nije postupao u skladu sa izdanom dozvolom, i nije poduzeo sve mjere za sprječavanje požara, ali je veća odgovornost na institucijama koje su mu sve to dozvolile.  Žalosno je što odgovorni i nadležni međusobno prebacuju odgovornost za nezapamćenu katastrofu na području Slavonije.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj