fbpx

Vijesti:

26. kolovoza 2024.

Intervju s Nikolom Grmojom: O predsjedničkim izborima, Milanoviću, HDZ-u i budućnosti Hrvatske

Prenosimo intervju koji je za Večernji list dao Nikola Grmoja. U razgovoru je odgovarao na pitanja o predsjedničkim izborima, stavovima Mosta prema aktualnoj vlasti i opoziciji, te o ključnim izazovima s kojima se suočava Hrvatska.

Kako će se Most postaviti prema predsjedničkim izborima, hoćete li ići sa svojim kandidatom ili ćete nekoga podržati? Možda svoju bivšu članicu Mariju Selak?

Most će se kao i kod svih odluka koje donosi prvenstveno voditi interesima naše Domovine i naroda, a onda i procjenama kakav utjecaj određene odluka ima na sami Most za kojeg sam uvjeren da je najbolje što hrvatska politička scena u ovom trenutku ima. To smo dokazali svojim djelima, autentičnošću, dosljednošću u borbi za pravedniju Hrvatsku u kojoj će svaki naš čovjek moći dostojanstveno živjeti. Nismo se dali prodati ni kompromitirati i sve ono što smo govorili, vrijeme potvrđuje. Nadam se da će i hrvatski narod to u većoj mjeri prepoznati. Kada odlučimo na koji ćemo se način postaviti prema predsjedničkim izborima, upoznat ćemo i vas i hrvatsku javnost.

Mostu ni sadašnji predsjednik Milanović nije posve neprihvatljiv, barem se slažete oko odnosa prema HDZ-u…

Ne bih rekao da imamo isti stav prema vladajućoj većini i njihovim politikama jer se Milanović s HDZ-om u puno toga slaže. Kada smo mi ustali u obranu hrvatske kune i upozoravali da će uvođenje eura dovesti do dodatne inflacije, nismo mogli čuti Milanovića. Kada smo upozoravali da će nekontrolirani uvoz strane radne snage dodatno srušiti cijenu rada i utjecati na poticanje odlaska Hrvata iz Hrvatske, nismo mogli čuti Milanovića. Kada smo razotkrivali plinske afere, Milanović je bio na istoj strani kao i Plenković. Uostalom, njih dvojica dolaze iz istog inkubatora na Zrinjevcu, a Most je autentični narodni proizvod, iznikao iz naroda, da služi narodu.

Je li Mostu upravo Milanović uprskao kampanju kada je objavio kandidaturu za premijera isti dan kad ste to uradili i Vi, samo nekoliko sati kasnije?

Taj Milanovićev ulazak sa samo jednom nogom u kampanju služio je jedino očuvanju toliko štetnog duopola, a ne micanju Plenkovića jer se tu zapravo radi o simbiozi od koje koristi imaju i jedni i drugi. Milanović je zapravo kratkotrajno spasio SDP na umoru i pomogao ostanku Plenkovića na vlasti.

U postizbornom procesu sve su stranke oporbe nešto uvjetovale jedna drugoj, bilo je odmah jasno da nećete pronaći zajednički jezik i skupiti većinu. Jeste li svi vi u tom procesu pokazali i nezrelost, i nespremnost da politički surađujete, za razliku od Plenkovića koji je šutio i prihvaćao uvjete Domovinskog pokreta, a kad je formirao vlast vidimo kako vozi po starom?

Ja mogu govoriti samo u ime Mosta, a ne ostalih stranaka. Mislim da smo pokazali zrelost jer smo predlagali opciju formiranja antikorupcijske većine u Saboru koja bi donijela niz zakona kojima bismo pomogli građanima i tako vratili vjeru u politiku. Tražili smo ispitivanje porijekla imovine političara, demografsku obnovu putem uvođenja jedinstvenog dječjeg doplatka, onemogućavanje manjinskim zastupnicima koji su izabrani na povlašten način da ne budu presudni za formiranje Vlade, ograničenje uvoza strane radne snage. Istovremeno smo pazili da na bilo koji način ne budu ugrožene kršćanske i tradicionalne vrijednosti koje su važne Mostu i većini hrvatskog naroda. Potvrdili smo se kao jedini osigurač za borbu protiv korupcije, ali i za očuvanje vrijednosti koje su očuvale naš narod.

Vjerujete li da će ova vlast odraditi mandat do kraja?

Ne želim bilo što prognozirati, ali po svemu se čini da će Vlada, neovisno o sukobima u DP-u, opstati.

Kad god je ispitivanje javnog mnijenja, odnosi su tu negdje. Čini se kao da će HDZ vječno vladati…

HDZ je na prošlim parlamentarnim izborima dobio 697.841 tisuća glasova, a oporba 1.382.526 tisuća glasova, pa je HDZ na vlasti trenutno zahvaljujući manjinama i Domovinskom pokretu. Ja sam uvjeren da će narod shvatiti da nam je potreban istinski suverenizam kao nacionalni smjer, a ta politika je miljama daleko od onog što ovaj globalistički i od bilo kakvog sadržaja i vrijednosti ispražnjeni HDZ nudi. Most će upravo taj smjer zastupati i uvjeren sam da činjenica da mladi suverenisti glasuju za Most pokazuje da budućnost pripada nama.

Kako gledate na događanja u Domovinskom pokretu i očigledno sve većeg raskola između Penavine i Radićeve struje?

Žao mi je zbog toga i načina na koji je nažalost DP izigrao volju birača jer posljedično narod gubi vjeru u politiku. Nama su kao voda u pustinji nužni političari i stranke koje će u ovom vremenu poremećenih vrijednosti i opće nestabilnosti čvrsto braniti kršćanske i obiteljske vrijednosti i čuvati koncept nacionalnih država. Da bi narod živio od te vode, ona mora biti čista.

Što se događa s Mostom, nakon odlaska Raspudića mnogi vas vide kao prekonzervativnu stranku čije su ideje zapele u prošlosti?

Najsnažniji smo oporbeni klub u Saboru od centra na desno, zapravo uz naše koalicijske partnere Suvereniste jedini, a po novim anketama do kojih ne držim previše, pretekli smo DP, tako da je perspektiva jako dobra. Ne znam zašto smatrate da su ideje suverenizma, zaštite obitelji, granica, nacionalnog identiteta zapele u prošlosti i što se to u politikama Mosta promijenilo odlaskom Raspudića. Cijelo vrijeme zastupamo iste politike koje diljem Europe i svijeta dobivaju sve više podrške. Po čemu su te ideje zapele u prošlosti? Otvorenje OI u Parizu nam pokazuje koliko je važno boriti se za ono što je lijepo, pravedno i istinito, a ne zagovarati antiznanstvenu rodnu ideologiju, woke luđaštvo ili lgbtq tiraniju.

Kako gledate na sve učestalije sukobe domicilnog stanovništva sa stranim radnicima, koji su nam neophodni? Može li tu i desnica kojoj pripadate raditi više na smirivanju strasti?

Nekontrolirani uvoz strane radne snage i politika multikulturalizma je diljem Europe dovela do raslojavanja društva i do eskalacije sukoba. Nama je neophodno jedino raditi na povratku našeg domicilnog stanovništva i zaustavljanju iseljavanja Hrvata te uvođenju snažnih demografskih mjera koje će zaustaviti negativne demografske trendove. Naš Miro Bulj u Sinju je svijetli primjer za Hrvatsku. Nakon dugo godina Sinj zbog njegovih mjera ima pozitivan prirodni prirast.

Vjerujete li da bi se Hrvati počeli vraćati kad bi zemljom zavladala neka druga opcija?

Vjerujem da bi promjena smjera, stavljanje naših obitelji na prvo mjesto, mjere koje bi olakšale rješavanje stambenog pitanja, obračun s korupcijom i jačanje neovisnosti naših institucija kako bismo svi imali jednak tretman i iste mogućnosti, dovelo do povratka naših ljudi. Nadam se da će i ova Vlada pokušati napraviti više po tom pitanju jer više vremena nemamo.

Jeste li bili na Thompsonovom koncertu, i što kažete na toliku opčinjenost mladih HOS-om koji je Tuđman rasformirao još na početku rata?

Vodio sam nećakinju na koncert u Imotski i bio zajedno sa svojim kolegom Buljem. Podrška mladih HOS-u je posljedica sulude politike progona pozdrava kojim su se koristili oni koji su branili Hrvatsku, dok je istovremeno dozvoljen simbol pod kojim je razaran Vukovar i Hrvatska. Hrvatskoj mladosti je više dosta nametnutih kompleksa i krivnji. Hrvatska je nastala i oslobođena pravednim Domovinskim ratom u kojem su važnu ulogu imali i HOS-ovci, ali isto tako Hrvatska nikog ne mrzi niti bilo koga diskriminira. Dapače, razina manjinskih prava je u Hrvatskoj na najvišoj razini u cijeloj Europi.

Kako komentirate da je Hrvatska postala najpoželjnija destinacija za strane radnike koji svaki dan sve više pristižu? Strahujete li da bi to moglo u budućnosti promijeniti demografiju Hrvatske?

Hrvatska je ukinula kvote za uvoz strane radne snage, a agencije vode sinovi uglednih HDZ-ovaca, npr. Katićev i Karamarkov sin. Plaće koje stranim radnicima nude poslodavci jesu poželjne za kontekst iz kojeg oni dolaze, zato i govorim o rušenju cijene rada što utječe na dodatno iseljavanje iz Hrvatske. Ja smatram da svaki čovjek, neovisno odakle dolazi, koje je boje kože ili vjere, ima isto nepovredivo dostojanstvo i vrijednost, ali ja kao hrvatski političar želim Hrvatsku kao državu većinski hrvatskog naroda i do interesa hrvatskog naroda mi je puno više stalo nego do interesa drugih. Neki će zlobnici to nazvati rasizmom ili šovinizmom. I za te ja imam samo jedno pitanje: je li vam vaša obitelj na prvom mjestu? Meni jest, kao što mi je na prvom mjestu interes hrvatske nacije i hrvatskog naroda!

Kako komentirate učestale napade na strane radnike?

Ne želim nasjesti na nešto što nema potvrdu u brojkama. Tko je utvrdio da imamo porast napada na strane radnike i ima li taj pridjev “učestali” utemeljenja u brojkama i realnosti?

Zbog rata na Bliskom istoku svi predviđaju veliki val migranata, što bi Hrvatska trebala napraviti da to spriječi?

Hrvatska mora slanjem vojske na kritične točke zaustaviti prodor ilegalnih migranata i zaštititi svoju granicu i sigurnost hrvatskih građana. A vezano uz legalne migracije, ograničiti uvoz strane radne snage.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj