fbpx

Vijesti:

1. kolovoza 2016.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović reagirao je na odluku Tolušića

Metkovic, 19.07.2016 - Ministar Slaven Dobrovic otvorio biljni uredaj za prociscavanje otpadnih voda

Foto: Denis Jerković / CROPIX

POZIVAM MINISTRA TOLUŠIĆA DA UVAŽI APEL RAVNATELJA NACIONALNIH PARKOVA I PARKOVA PRIRODE TE DA PROMIJENI ŠTETNU I NEPROMIŠLJENU ODLUKU

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović reagirao je na odluku ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića koji je skratilo rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv ‘Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode’:

‘Pozivam ministra Tolušića da uvaži apel ravnatelja nacionalnih parkova i parkova prirode te da promijeni štetnu i nepromišljenu odluku.

Jednostrano skraćivanje rokova za 14 mjeseci nije poticaj, već stvaranje problema i ozračja koje je sve osim poticajno i razvojno, u prilog tome govori činjenica kako su ravnatelji svih nacionalnih parkova i parkova prirode jednoglasno ustali protiv takve odluke.

Skratiti rokove za podnošenje projektnih prijedloga za više od godinu dana, na 31.10.2016. godine, mjesec nakon parlamentarnih izbora, predstavlja vid opstrukcije i očitu namjeru da se skraćenim rokom dovede u pitanje i financijska alokacija sredstava.

Europski novac, preko 620 milijuna kuna, namijenjen našim parkovima može biti iskorišten isključivo u svrhu podizanja standarda usluge i zaštite unutar područja parkova, svaki drugi oblik korištenja tog novca je neprihvatljiv.

Dovoljno je vratiti se malo u prošlost da bi se sagledale sve štetne posljedice politike koja ne cijeni i ne uzima u obzir mišljenje svojih partnera, politike koja ne gradi mostove suradnje već ih namjerno razara.

Dijalog je jedan od temeljnih principa i sastavnica demokratskog poretka, to je i civilizacijski standard ugrađen u poluge vlasti kao nužna komponenta kvalitetne suradnje svih njezinih relevantnih čimbenika.

Stoga ne mogu sakriti svoje razočarenje postupkom ministra Tolušića koji je bez objašnjenja, jednostrano i arbitrarno drastično skratio rokove nacionalnim parkovima i parkovima prirode za podnošenje projektnih prijedloga na otvoreni poziv ‘Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode’ čime je ugrozio povlačenje i realizaciju EU sredstava koja su namijenjena našim parkovima.’

Ističemo, također, da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije bilo uključeno u donošenje te odluke niti je razgovaralo s Ministar zaštite okoliša i prirode o promjeni rokova.

Izvor: FB stranica ministra Dobrovića

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj