fbpx

Vijesti:

19. kolovoza 2016.

Zbog rušenja Plana gospodarenja otpadom građani će snositi posljedice

Metkovic, 19.07.2016 - Ministar Slaven Dobrovic otvorio biljni uredaj za prociscavanje otpadnih voda

Jučer je donesena politička odluka  HDZ-a da se Plan gospodarenja otpadom skine s dnevnog reda Vlade Republike Hrvatske. Dok se građanima kroz kampanju nudi „umiveni“ HDZ s proeuropskim političarom na čelu, istodobno po tko zna koji put ta stranka pada na testu vjerodostojnosti i zaštite interesa naših građana. Jedino „vjerodostojno“ u HDZ-u je to da su ostali isti i premreženi kroz strukture kojima je glavni cilj nečiji privatni interes, a ne opće dobro. “Nisam iznenađen odlukom HDZ-a da ne podrži Plan gospodarenja otpadom s obzirom na to da su u opstrukciju dosad uložili velike napore. To je jedna politička odluka radi koje će nažalost svi naši građani snositi posljedice kroz sve izgledniji gubitak 475 milijuna eura evropskog novca i penale koji nam zbog neispunjavanja obveza prema EU nedvojbeno dolaze na naplatu. Riječ je isključivo o političkoj odluci i želji da se zaustavi reforma sustava gospodarenja otpadom.” – izjavio je ministar Dobrović.

Podsjetimo, Dobrovićev Plan gospodarenja otpadom dobio je podršku eko udruga koje djeluju na području Hrvatske, ali i Zero Waste Europe, koja djeluje na području cijele Europske unije. Zero Waste Europe u potpunosti podržava Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske i njegove napore u izradi nacionalnog Plana gospodarenja otpadom koji u potpunosti slijedi hijerarhiju gospodarenja otpada, sveobuhvatna načela kružnog gospodarstva, te slijedom toga stavlja snažan naglasak na odvojeno sakupljanje i recikliranje otpada“ – stoji u dopisu koji je poslan ministru Dobroviću, a potpisuje ga izvršni direktor Zero Waste Europe Joan Marc Simon.

„Mi smo obećali promjene i reformu, pripremili smo je, no zaustavlja je HDZ koji očito želi da se sve nastavi po starom i da se u sustav gospodarenja otpadom ugrade zastarjele i skupe uvozne tehnologije. Svoj ministarski mandat posvetio sam promicanju ideje održivog razvoja i izgradnje sustava u kojem bi otpad generirao i financirao nova radna mjesta“, komentirao je ministar Slaven Dobrović.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj