fbpx

Vijesti:

19. veljače 2018.

KOMUNALNI REDARI RADILI BI PROTIVNO USTAVU KOJI ODREĐUJE DA JE DOM NEPOVREDIV, ONI NE MOGU BITI GRADSKA POLICIJA.

Izvor: aktualno.hr

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista dr. sc. Robert Podolnjak na današnjoj je konferenciji za novinare u Varaždinu novi prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu ocijenio lošim i neustavnim.

– Novi Prijedlog zakona o komunalnoj djelatnosti predstavlja neustavano zadiranje u djelokrug rada lokalne samouprave i predviđa djelovanje komunalnih redara koji je protivno Ustavu koji određuje da je dom nepovrediv. Prema prijedlogu komunalni bi redari mogli ulaziti u dvorišta i kuće, legitimirati građane, ispitivati ih, fotografirati. Oni ne mogu biti gradska policija – rekao je Podolnjak te nastavio o komunalnim djelatnostima.

– Jednako tako neustavno je da se umanjuju prava lokalne samouprave da svojim odlukama određuju koje su komunalne djelatnosti, da se za svaku odluku zatraži suglasnost ministra, da se komunalne djelatnosti brišu iz zakona. Neprihvatljivo je da se nakon 25 godina sadašnjeg zakona predviđaju takva rješenja da se želi bitno narušiti mogućnost da lokalne komunalne tvrtke uz komunalnu djelatnost obavljaju i tržišnu gospodarsku koje su funkcionalno povezane s komunalnom djelatnošću, da se uvodi liberalizacija dosadašnjih komunalnih djelatnosti. Zakon će se vrlo negativno odraziti na niz komunalnih tvrtki u vlasništvu i pretežitom vlasništvu JLS-a, ugrozit će njihovu sposobnost za ostvarivanje pozitivnih rezultata poslovanja – kazao je Podolnjak te dodao da liberalizacija mora imati svoje granice te da je loše što se novim zakonom predviđa da ministar graditeljstva i prostornog uređenja mora dati suglasnost za komunalnu djelatnosti, čime on izravno utječe na liberalizaciju poslova.

Podolnjak je kao primjer naveo varaždinsku komunalnu tvrtku Parkovi koja bi tako mogla obavljati samo komunalne djelatnosti uređenja javnih površina i ukopa pokojnika, dok bi ostale koje danas obavlja, poput klesarstva, prodaje pogrebne robe, vijenaca, cvijeća, više ne bi mogla kao komunalna tvrtka.

– Nadam se da će to uočiti Udruga gradova i gradonačelnici i da će sami tražiti da ovakva loša rješenja ne budu dio konačnog zakona – zaključio je saborski zastupnik Mosta.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj