fbpx

Vijesti:

14. svibnja 2018.

VRGORAC SUTRA OTVARA PODUZETNIČKI CENTAR, A STIŽU I NOVI ULAGAČI SA 20 MIL. KUNA INVESTICIJA

(Izvor: Jutarnji list)

Sutra je veliki dan za Vrgorac i poduzetnike u njegovoj okolici. Službeno se otvara Poduzetnički centar, drugi u dalmatinskoj regiji, i grad dobiva novoopremljeni, prenamijenjeni prostor za razvoj poduzetništva i OPG-ova u poljoprivredi i ruralnom turizmu, vrijedan više od 1,5 milijuna kuna.

Istog dana predviđeno je i potpisivanje ugovora s četiri nova investitora u grad, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna. Investitori dolaze iz Bosne i Hercegovine, otkriva nam mladi gradonačelnik Ante Pranić, a planiraju graditi uslužne hale za potrebe automobilskog sektora, farmaceutske industrije, građevine i elektroinstalacija. Poduzetnička zona Ravča, otvorena prije godinu dana, polako se puni. Četiri nova investitora popunit će prvu fazu zone i ostaje još jedna slobodna parcela, što je dobra vijest s obzirom nato da su prije 20-tak mjeseci imali popunjenost svega pet posto.

STRUČNA POMOĆ – Do sada su potpisivani ugovori za investicije vrijedne više od 130 milijuna kuna, a među tim investitorima su Mesna industrija braća Pivac koja radi novi, moderni proizvodni kompleks, Sonne Klar koji radi pogon za usluge održavanja turističkog sektora od Splita do Dubrovnika, u zoni su i jedan manji pogon za proizvodnu liniju suhomesnatih proizvoda te investitori koji proizvode metalne konstrukcije i bave se uslugom servisiranja vozila. Svi oni koji su već u zoni, u fazi su projektiranja te ishodovanja građevinskih dozvola i zemljanih građevinskih radova – ponosno priča 30-godišnji Pranić, jedan od najmlađih gradskih čelnika, jedan od štedljivijih, a i ambicioznijih.

Inicijator spomenutog Poduzetničkog centra, aktiviranog još prije godinu dana, koji je već ove godine osigurao više od osam milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju raznih gradskih projekata, kao što su energetska obnova dječjeg vrtića, potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima ili program zapošljavanja „Zaželi“.

Željeli smo formirati tim koji bi pružao stručnu pomoć Gradu u oblikovanju i ostvarivanju koncepta lokalnog razvoja. No, osim direktne pomoći lokalnoj samoupravi, usmjereni su kao
administrativna pomoć poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima. Preuzeli su organiziranja raznih kreativnih radionica, seminara, kongresa i savjetovanja. Posebno su usredotočeni na stručnu pomoć u izradi projektnih prijedloga za dobivanje nepovratnih sredstava – pojašnjava nam Pranić motive pokretanja Poduzetničkog centra i što sve rade u njemu posljednjih godinu dana.

Tim trenutno radi na prijavi i provedbi gradskih projekata, razvijaju vlastitu aplikaciju za digitalno predstavljanje poljoprivrednih proizvoda, a u planu imaju i razvoj proizvodne linije ambalaže koju bi mogli isključivo koristiti OPG-vi na području Grada Vrgorca. Jedinstvenom ambalažom, pojašnjava Pranić, žele pomoći lakšem plasmanu.

– Imamo aktivno više od 400 OPG-ova na području grada, a naš Poduzetnički centar im pruža razne administrativne usluge. Pomogli su da više od 30 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ostvari pojedinačne potpore od 15.000 eura. U pripremi je nova mjera iz Programa ruralnog razvoja, a već se javilo više od 70 poljoprivrednika tražeći razne administrativne usluge – ističe ambiciozni gradonačelnik.

USKORO I INKUBATOR Osim mladog tima, nova zgrada će moći primiti najmanje šest poduzetnika početnika, koji će zadovoljavati uvjete javnog poziva koji se očekuje tijekom ljeta. Prednost pri dodjeli raspoloživog prostora za inkubaciju dodjeljivati će se prema kriterijima koji se temelje na uslugama tehnoloških poboljšanja, proizvodne djelatnost, broju zaposlenika i kreativnim uslugama.

– Bitno nam je pružiti pomoć početnicima koji se žele odvažiti u poduzetništvu, a da pritom izbjegnu velike početne uloge u opremanje svojih vlastitih prostora. Naglašava Pranić te
ujedno najavljuje još jednu poduzetničku inicijativu: uskoro kreću s projektom Poduzetničkog inkubatora.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj