fbpx

Vijesti:

23. svibnja 2018.

PREPREKE U POSVAJANJU DJECE U HRVATSKOJ I DA LI IH JE MOGUĆE PREMOSTITI?

Osvrt na temu posvajanja djece u Hrvatskoj, dr. sc. Ines Strenja Linić:

“Unatoč potrebi djeteta za odrastanjem u obitelji i dalje zabrinjava velik broj djece koja ostaju u instituciji. Iako je razvoj sustava socijalne skrbi za dijete usmjeren na transformaciju i deinstitucionalizaciju ustanova, što bi trebalo značiti skraćivanje boravka djece u institucijama i davanje prednosti udomiteljstvu i posvojenju, to u praksi nije slučaj. Vrijeme koje dijete provede „na čekanju“ dok institucije rješavaju pitanje djetetove skrbi je nenadoknadivo, a očito je i da se odluke o posvajanju donose na previše mjesta. Sve to odugovlači postupak posvajanja i djeca ostaju bez iskustva obiteljskog života i emocionalne pripadnosti.

U Republici Hrvatskoj trenutačno je 435 djece s formalnopravnim pretpostavkama za posvojenje i trostruko više potencijalnih posvojitelja, dok se broj posvojenja u zadnjih nekoliko godina kontinuirano smanjuje.

Iz Doma za djecu Nazorova u Zagrebu, najveće ustanove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u državi, prošle je godine posvojeno samo jedno dijete!

Danas smo stoga okupili na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora predstavnike izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, stručnjkei i zainteresirane, roditelje, udomitelje i posvojitelje, udruge i predstavnike ureda pravobranitelja, domova za djecu, centara za socijalnu skrb, UNICEF-a kako bismo svi zajedno odgovorili na pitanja: zašto je tako mali broj djece u Hrvatskoj koja se posvajaju, koje su to prepreke u posvajanju djece, zašto postupci posvajanja tako dugo traju te u konačnici: kako bismo povećali broj posvojenja?

Nakon vrlo žustre rasprave, nakon 3,5 sata i u sjeni predstavljanja novog ministra i potpredsjednika Hrvatske vlade zbog čega nije bilo predstavnika medija, ipak je jednoglasan zaključak: TRAŽIMO DJECI RODITELJE, A NE POSVOJITELJIMA DJECU!”


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj