fbpx

Vijesti:

21. lipnja 2018.

TRAŽILI SMO STANKU O SLOBODI IZRAŽAVANJA NA INTERNETU, A G. JANDROKOVIĆ NAM JE ODUZEO RIJEČ

Klub zastupnika Mosta jutros je tražio stanku kako bismo se konzultirali oko događaja koji su se ovih dana dogodili izvan Hrvatskog sabora, u jednom drugom predstavničkom tijelu hrvatskih i drugih europskih građana. Pogađate, riječ je o Europskom parlamentu, a tema o kojoj treba progovoriti su autorska prava i sloboda interneta.

sjednica sabor12 210618

Ovih dana nadležni odbori Europskog parlamenta dali su podršku novom europskom zakonodavstvu koje uređuje autorska prava i njihovu zaštitu na internetu. Ovo je pitanje podijelilo europsku javnost pa i zastupnike u Europskom parlamentu. S jedne strane nalazimo one koji podupiru veću zaštitu autorskih prava od kršenja na internetu. S druge strane nalaze se oni koji upozoravaju da će rigidna regulacija autorskih prava dovesti do poništenja smisla i osnovnih načela na kojima je internet zasnovan. Protivnici nove europske regulative upozoravaju da će se primjenom tih pravila velike internetske platforme na kojima korisnici svakodnevno dijele različite sadržaje podvrgnuti autocenzuri u strahu od velikih kazni.

PXL 210618 21048940U tom smislu, željeli smo na ovaj način iz Hrvatskog sabora uputiti apel europskom zakonodavcu i svim zastupnicima u Europskom parlamentu da pažljivo razmotre i odvagnu argumente koji se iznose u prilog i protiv novog zakonodavstva o autorskim pravima. Imajući u vidu potrebu zaštite autorskih prava, ali i potrebu da internet nastavi postojati kao platforma na kojoj se slobodno razmjenjuju mišljenja i sadržaji, apeliramo da se usvoji zakonodavni okvir koji će biti utemeljen na pravičnoj ravnoteži svih prava, obveza i interesa.

Pogledajte:


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj