fbpx

Vijesti:

27. srpnja 2018.

PETROV: „LEGITIMITET VLADE JE VEĆI KAD VIŠE GRAĐANA IZAĐE NA IZBORE“

Zagreb, 27. Srpnja 2018. – Most nezavisnih lista danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik Robert Podolnjak govorili o temi uvođenja novih načina glasovanja na izborima za Europski parlament, Hrvatski sabor, predsjednika Republike i za lokalne izbore.

Božo Petrov osvrnuo se na podatke o poražavajuće niskoj izlaznosti na izbore, a koja i dalje konstantno opada. Naglasio je kako ovako mali postotak birača koji izlaze na izbore dovodi u pitanje i legitimitet izabranih vlasti.

„Već na prošlim europarlamentarnim izborima imali smo situaciju da je na birališta izašlo samo 25% građana. Većim izlaskom građana na izbore i sama legitimnost izbora je veća i zato treba poticati mogućnost dopisnog i elektroničkog glasovanja“ – rekao je Božo Petrov.

PXL 270718 21494621Vijeće Europske unije 13. srpnja 2018. donijelo je Odluku Vijeća o izmjeni Akta o izboru članova Europskog parlamenta neposrednim općim izborima koja ima za cilj potaknuti sudjelovanje birača na izborima za Europski parlament putem uvoženja dopisnog i elektronskog glasovanja.

„Predlažemo da se već za prve iduće euro izbore 2019. godine zakonom omogući elektroničko i dopisno glasovanje uz poštivanje načela tajnosti glasovanja, zaštite osobnih podataka i pouzdanosti rezultata. Također predlažemo da se isti oblici glasovanja uvedu i u naše nacionalne izbore. S obzirom da na parlamentarnim izborima sudjeluje tek polovica birača, radi legitimnosti izabranih zastupnika i buduće Vlade nužno je bitno povećati izlazak građana na izbore, a tome možemo bitno pridonijeti upravo ovakvim zakonima“ – poručio je Robert Podolnjak.

Na ovu temu Robert Podolnjak jučer je postavio i zastupničko pitanje ministru uprave – „S obzirom da je na razini Europske unije prihvaćena mogućnost dopisnoga glasovanja te elektroničkog i internetskoga glasovanja u izborima za Europski parlament, planira li Vlada predložiti izmjene izbornih zakona koji bi omogućili takvo glasovanje i u izborima za Hrvatski sabor i predsjednika Republike, kao i lokalnim izborima?“


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj