fbpx

Vijesti:

31. listopada 2018.

76 000 STUDENATA U HRVATSKOJ NEMA LIJEČNIKA U GRADU U KOJEM STUDIRA

“Studenti državljani Republike Hrvatske ostvaruju primarnu zdravstvenu zaštitu u izabranih doktora obiteljske medicine u mjestu prebivališta te se pojavljuju problemi oko njihova upućivanja na liječenja specijalistima, kao i za dobivanje recepata za akutne bolesti u mjestu studiranja, koje je u pravilu daleko od mjesta prebivališta. Takvih je studenata trenutno 76000 u RH, samo u Zagrebu 30000, u Splitu 8000, u Rijeci 9000…

Nažalost, danas je usvojen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti na koji smo uložili amandman koji bi riješio ovaj problem studenata. Ministar Kujundžić ga je u ime Vlade RH odbio.

Medicinski fakulteti kroz posebne programe ugovorene s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje trenutno osiguravaju liječničke preglede studenata državljana Republike Hrvatske s prebivalištem izvan mjesta studiranja te stranih državljana bez ovlasti za izdavanje recepata i uputnica za specijalistička liječenja. Danas svaka osnovna, srednja škola i fakulteti imaju svoj tim školske i adolescentne medicine, koji se sastoji od minimalno jednog liječnika i jedne medicinske sestre. Njihovi su glavni zadaci sistematski, namjenski i preventivni pregledi, dok su sve ostale mjerodavnosti, poput laboratorijskih pretraga, izdavanje recepata te uputnica za pregled specijalistima i bolničko liječenje i dalje prepuštene obiteljskim liječnicima. Riješenje su opcije dvojnih ugovora za liječnike školske medicine, prema kojima bi oni mogli provoditi kurativu i preventivu. I to je trebalo napokon riješiti ovim zakonom. Nažalost ni za to trenutni ministar nije imao sluha!”
– dr. sc. Ines Strenja

http://www.facebook.com/StrenjaInes/videos/488496231661888/


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj