fbpx

Vijesti:

17. siječnja 2019.

PREMIJER JE POKAZAO DA JE NEKONTROLIRAN I SUJETAN, A OD DEDRAMATIZACIJE DOŠAO JE DO FIZIČKOG OBRAČUNA

Zagreb, 17. siječnja 2018. – O pokušaju nasrtaja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića usred Hrvatskog sabora, na današnjoj konfrenciji za novinare Most NL je istaknuo kako je premijer planuo jer je saborski zastupnik Nikola Grmoja otvorio važnu nacionalnu temu o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja Srbije s EU iako nisu rješena brojna pitanja, niti se sastaje povjerenstvo koje je u tu svrhu osnovano. Predsjednik Mosta Božo Petrov, saborski zastupnici Nikola Grmoja, Ines Strenja i Miro Bulj naglasili su kako hrvatski logoraši sami moraju podizati tužbe protiv Srbije umjesto da imaju pravnu pomoć, da se ne održavaju sjednice Povjerenstva koje bi trebalo rješavati ove probleme i zato zaključak da premijer očito ne radi za hrvatske interese.

Premijer i Vlada konačno su se razotkrili, sve maske su pale. Od priča o dedramatizaciji došli smo do ruba fizičkog obračuna i to nije dobro. Mislim da premijer mora osvijestiti da je sabor politička arena. U tu arenu on ulazi tek nekoliko puta godišnje, a kada se i pojavi, časti zastupnike uvredama. Ovdje nije bila riječ o nekim pošalicama, doskočicama ili nadimcima kakvim premijer naziva saborske zastupnike. Jučer je bila riječ o jednoj važnoj temi u kojoj je Vlada napravila veliki propust. Premijer je pokazao da ne zna primiti udarac, da ima “staklenu bradu”, rekao je Petrov.

Grmoja je rekao da je premijeru Plenkoviću postavio vrlo konkretna pitanja na koja nije dobio odgovor, a pitao sam zašto se Povjerenstvo o praćenju provedbe mjerila iz poglavljima 23. i 24. ne sastaje od 2016.

“Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin ured izvještavaju da tijekom 2017. i 2018. nisu zaprimili nikakva izvješća navedenog povjerenstva niti je savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku dobivao pozive na sjednice povjerenstvo. Znači ministrica Pejčinović Burić sustavno krši važeću odluku vlade. Na to upozoravam mjesecima i otvara se pitanja sukoba interesa ministrice koja je i kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe i pitanja hoće li tu podršku Plenkovićeve vlade imati i podršku i vladu Srbije. Iza te konstatacije stojim i spreman sam je potkrijepiti argumentima. Niti jednu riječ koju sam jučer rekao ne bi povukao. Jer ako neki premijer i vlada rade za interese neke druge države, ako ne pomažu svojim građanima( logorašima) to se ne može nikako drugačije nazvati nego veleizdaja”, rekao je Grmoja.

Ines Strenja je istaknula da ova situacija pokazuje da nakon pogotka “u sridu” slijedi ovakva nekontrolirana reakcija kakvu je premijer pokazao.

“Reakcija premijera koji je tamo bio, kao i ostali ministri, kako bi odgovarao na pitanja, bila je prekomjerna i da nije bilo kolege Bulja i saborske straže, došlo bi do upotrebe prekomjerne sile, a to je ružna slika to pokazuje da se premijer u datom trenutku nije kontrolirao. Odgovor premijera je bio Mostovi zastupnici izazivaju, Mostovni zastupnici postavljaju pitanja i da, mi smo tu da postavljamo pitanja, a oni su da odgovaraju. I mi ćemo i dalje postavljati pitanja koja su bitna za ovu zemlju i kojima želimo pokazati da se ova zemlja na ovaj način ne smije voditi”, rekla je Ines Strenja.


Miro Bulj je rekao da je jučerašnja reakcija Andreja Plenkovića pokazala da je potpuno izgubio kontrolu.

“On ne zaslužuje epitet jednog od prvih ljudi države. Svojim ponašanjem je pokazao da nije zreo i da ne može voditi Vladu. U situaciji kada kreće prema Grmoji, vidi se da je frustriran, a budući sam ga spriječio da se probije u saborske klupe, bilo je vidljivo koliko je izvan kontrole. To ponašanje nije primjereno za premijera”, rekao je Bulj.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj