fbpx

Vijesti:

21. veljače 2019.

VLADA ODBILA MOSTOVU REFORMU IZBORNOG ZAKONA U STRAHU OD GRAĐANA

Zagreb, 21. veljače 2019. – Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo kako je Vlada odbila Mostov prijedlog Zakona o promjeni izbornog zakona jer joj je cilj suzbiti promjene i onemogućiti da građani imenom i prezimenom biraju saborske zastupnike.

“Na isti način kako je prije pet dana obrisala pod s 400 000 građana koji su to tražili promjene izbornog zakona kroz referendumsku inicijativu, tako su i danas odbili kompletnu reformu izbornog zakona koju je Most predložio. Jasno je da Vlada ne želi promjene, a sve ostalo je samo performans ili dimna zavjesa. Nije problem broj potpisa ili valjanost potpisa. Jasno je da Vlada ne želi izborni zakon u kojem građani odlučuju. Oni ne žele da mladi ljudi koji su iz Hrvatske otišli u Irsku I Njemačku mogu elektronički glasovati i time su ih se odrekli”, rekao je Petrov.

Most je jedini predložio cjelovitu reformu izbornog zakona kojim je tražio tri preferencijalna glasa, elektronsko glasovanje, smanjenje broja saborskih zastupnica, uređenje izbornih jedinica koje osiguravaju da svaki glas ima istu vrijednost I težinu.

“Vlada je protiv  svih ovih prijedloga, jer joj je cilj sačuvati postojeći sustav, a jasno je da je to njihova borba za preživljavanje”, zaključio je Petrov.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj