fbpx

Vijesti:

20. svibnja 2019.

MOST JEDINI IMENOM I PREZIMENOM PROZIVA ONE KOJI SU POVEZANI S KORUPCIJOM

Zagreb, 20. svibnja 2019– Mostovci Nikola Grmoja i prof. Robert Grmoja na današnjoj su konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda predstavili Mostov antikorupcijski paket ustavnih i zakonskih promjena. Obuhvatili su ukupno 20 zakona čija bi promjena omogućila snažniju borbu protiv korupcije.

Profesor Podolnjak istaknuo je da je prema istraživanjima Europske komisije korupcija iznimno raširena u Hrvatskoj, jer je to potvrdilo čak 94 posto hrvatskih građana i po tome smo na samom dnu ljestvice.

“U borbi protiv korupcije nužne su određene ustavne promjene. U Ustav moramo ugraditi odredbe o sprečavanju sukoba interesa, zatim ustrojiti novo antikorupcijsko tijelo sa snažnijim ovlastima od sadašnjeg Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Moramo zajamčiti neovisnost i transparentnost izbora Glavnog državnog odvjetnika, učiniti transparentnijim izbor predsjednika Vrhovnog suda, a taj izbor trebalo bi depolitizirati, te iz Državno odvjetničkog i Državnog sudbenog vijeća izbaciti političare”, istaknuo je prof. Podolnjak.

Grmoja je nabrojao što Most sve planira poduzeti kako bi borba protiv korupcije bila učinkovita, jer se protiv korupcije u Hrvatskoj dovoljno ne bori:

„U Hrvatskoj danas na svakom koraku caruje korupcija, ona je u svakoj pori ovog društva. Stalno mi se obraćaju ljudi koji ispaštaju zbog premreženosti Hrvatske korupcijom, a svaka borba se u startu sabotira. Danas imamo praktički javnu, legaliziranu korupciju. Naša borba protiv korupcije je vapaj naroda I zato je Most odlučio napraviti antikorupcijski paket kako bi proveo pravu borbu protiv korupcije. Most je jedini koji imenom i prezimenom proziva one koji su povezani s korupcijom, zbog toga imam niz sudskih tužbi. Ali, Most ne staje na tome, već nudi rješenja i alate za borbu protiv korupcije”, rekao je Grmoja.

 Most će obuhvatiti promjene u Zakon o prevenciji korupcije (obveza rane edukacije, razrada posebnih preventivnih mjera za državne i javne službe), Zakon o porijeklu imovine, Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti – zviždača, Zakon o lobiranju, kojim će se definirati dozvoljena i nedozvoljena aktivnost.

„Predlažemo uvođenje registra troškova javnih dužnosnika, te po uzoru na Kanadu tražimo web s troškovima svih dužnosnika nastalih za vrijeme obavljanja njihova posla, dnevnice, putovanja, noćenja…Predlažemo posebno tužiteljstvo za korupciju, a za kaznena djela vezana uz korupciju, u slučaju da je riječ o državnim dužnosnicima, službenicima, trebalo bi postrožiti kazne. Uvođenje nove mreža sudova i državnih odvjetništava kao preduvjet učinkovitosti pravosuđa već smo predložili u Mostovoj pravosudnoj reformi, a sada nadopunjujemo taj koncept antikorupcijskim paketom koji zahtijeva osnivanje specijaliziranog suda za predmete korupcije“, rekao je Grmoja i najavio već sutra prvu konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti prijedlog iz ovog antikorupcijskog paketa.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj