fbpx

Vijesti:

22. listopada 2022.

Grmoja: HDZ ne bira sredstva da ušutka Antikorupcijsko vijeće

S Nikolom Grmojom, predsjednikom Antikorupcijskog vijeća u Saboru, net.hr je razgovarao o daljnjim potezima i dosadašnjim reakcijama

Nakon svjedočenja Davora Mayera, bivšeg člana Uprave Ine, Antikorupcijsko vijeće, jedino saborsko tijelo u kojem oporba ima većinu i koje se ustrajno bori za rasvjetljavanje slučaja Ina, nesumnjivo je dobilo na zamahu, i mnogi se pitaju: tko je sljedeći?

Iako se vladajuća garnitura žestoko opirala tome da se Vijeće uopće bavi rasplitanjem modela upravljanja, iako su ustrajno diskreditirali prvog svjedoka, bivšeg predsjednika Uprave Janafa, Dragana Kovačevića, jer je sada optuženik USKOK-a, održana je i druga sjednica Antikorupcijskog vijeća, a na njoj su javnosti predočena vrlo konkretna zapažanja Davora Mayera o tome kako je MOL preuzimao upravljanje Inom, uz izostanak otpora hrvatskih vlasti, a možda i pozadinski dogovor.

O tome što se dalje sprema, i kakva su konkretna očekivanja od rada Antikorupcijskog vijeća (Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije), razgovarali smo s predsjednikom, Nikolom Grmojom iz Mosta.

NET.HR: Kakve daljnje korake spremate? Kada bi trebala biti sljedeća sjednica Antikorupcijskog vijeća i koga sada smjerate pozvati?

GRMOJA: Iako vladajući rad Vijeća nastoje prikazati kao moju osobnu “predstavu”, važno je naglasiti da se mi držimo plana koji smo usvojili velikom većinom kada smo zaključili da je nužno da se bavimo Inom. Vijeće je tijelo u kojem se jasno pokazuje da tu nitko ne solira, da nas ima dovoljno iz oporbe, ali i vanjskih članova, kojima nam je stalo da se istina oko Ine istjera na čistac. Odlučili smo, dakle, da ćemo zvati premijera, ministra Ćorića, sudionike sastanka na kojem se govorilo o memorandumu, članove Uprave Ine i članove Nadzornog odbora. Za narednu sjednicu namjeravamo i dalje zvati najodgovornije, premijera Plenkovića, ministra Ćorića, a ovaj put ćemo zvati i članove Nadzornog odbora. S obzirom na to da me Poslovnik Sabora obvezuje da narednu sjednicu moram najaviti minimalno osam dana prije, mislim da ćemo moći zakazati termin u onom tjednu oko 1. studenoga. Zanimljivo je da smo mi jedino saborsko tijelo koje mora najavljivati osam dana ranije, odborima je dovoljno samo 24 sata unaprijed.

NET.HR: Hoćete li zvati samo sadašnje članove Nadzornog odbora Ine ili idete u povijest, od vremena kad su počele nevolje?

GRMOJA: Da, idemo u historijat, od Sanaderova vremena nadalje. Zvat ćemo i ranije članove Nadzornog odbora Ine jer želimo pojasniti kako je došlo do nekih procesa. Puno toga se već pokazalo iz nastupa Dragana Kovačevića i Davora Mayera, ali evidentno je da još ima nejasnoća i nadam se da ćemo dobiti još mnogo dragocjenih odgovora.

NET.HR: Imate li u ovom trenutku naznaka tko bi vam se mogao odazvati?

GRMOJA: Imao sam nekih kontakata. Ali pustimo da se sve oko nove sjednice formalizira. Nadam se da će se pozvani odazvati i da ćemo dobiti nove kvalitetne informacije.

NET.HR: Jeste li razmišljali o tome da zovete i bivše mađarske članove Uprave Ine?

GRMOJA: Ne, smatramo da nemamo osnove njih pozivati, a i sumnjam da bi se itko odazvao da ih i pozovemo. Mišljenja smo da imamo pravo zvati hrvatske predstavnike u menadžmentu Ine u Sabor jer njih imenuje Vlada RH, i oni bi morali osjećati i obavezu i odgovornost prema Hrvatskom saboru.

NET.HR: Što vi smatrate najvećim postignućem Antikorupcijskog vijeća do sada?

GRMOJA: Rad Vijeća je bio plodonosan i u vrijeme bivšeg predsjednika (Željka Jovanovića, op.a.), a nadam se da sam ja kao predsjednik pokazao da sam spreman boriti se s najvećim izazovima, da sam još intenzivirao rad i da pokazujemo javnosti da oporba maksimalno želi iskoristiti mogućnosti ovog tijela. Pozvali smo na javna saslušanja glavnu državnu odvjetnicu, veleposlanike, ministra Grlića-Radmana, povjerenika za informiranje… Iskreno, polaskan sam ovim pokušajem vladajućih da zabrani rad Vijeća. To pokazuje da ispunjavamo svoju svrhu, da smo sve moćniji i utjecajniji u javnosti. Da nas se ne plaše, značilo bi da nam je trud uzaludan. Ovako, izgleda da im utjerujemo strah u kosti. To je priznanje za sve nas iz Antikorupcijskog vijeća, jer doista radimo zajednički.

NET.HR: Nakon svjedočenja Dragana Kovačevića i Davora Mayera, koja saznanja izdvajate kao najznačajnija, najbitnija za nastavak rada?

GRMOJA: Ono što su obojica iznijela jako je opasno za Plenkovićevu vladu. Hrvatska više nema utjecaja na odluke koje se donose u Upravi Ine, ili je tek mogla nešto učiniti subverzijama tipa rušenje kvoruma, ali, po svemu sudeći, Plenkovićeva vlada je olako puštala da prolaze odluke u interesu mađarskog MOL-a. Ono što je posebno važno iz Mayerova svjedočenja jest da je on vrlo jasno rekao da nije moguće da netko iz Uprave MOL-a nije zapazio ovo izvlačenje milijarde iz Ine. Sigurno su im se upalile crvene lampice, ali po svemu sudeći netko je pustio da kriminalni proces teče dalje. Zatim, Mayer je svjedočio da su do ministra Ćorića razni ministri opstruirali izgradnju prespoja nafte prema Mađarskoj, a da ga je on pustio.

Kao razlog je navedeno da će Mađarska zauzvrat odblokirati ulazak Hrvatske u OECD i Schengen. Iako, tko zna jesu li to bili pravili razlozi ili samo opravdanje. Ukratko, jasno se pokazalo da je u Ini preko MOL-a prisutna i mađarska država, i njihove institucije, obavještajni aparat. Da smo uboli na bolno mjesto svjedoči i hajka koja se pokrenula u mađarskim medijima pod kontrolom vlasti nakon naše posljednje sjednice. Napada se nas iz Vijeća, pa i mene osobno, da tobože širimo “antimađarsku” retoriku. Evo ih opet zajedno: i mađarske vlasti i Plenković bi najradije ušutkali rad Antikorupcijskog vijeća.

Image
Izvor: Pixell

Nikola Grmoja na sjednici Antikorupcijskog vijeća na kojoj je svjedočio Dragan Kovačević. “Vijeće je tijelo u kojem se jasno pokazuje da tu nitko ne solira.”, naglašava Grmoja u razgovoru za Net.hr

NET.HR: Premijer Plenković i bivši ministar Ćorić potpisivanje memoranduma koji je bio uvod u zatvaranje sisačke rafinerije pravdaju kao racionalan poslovni potez kompanije…

GRMOJA: Da, korporacija ima svoje poslovne interese, ali ovo je poseban odnos, i hrvatska država i mađarska država imaju svoje interese, i ti interesi su često, ne uvijek, ali često – suprotstavljeni. Nažalost, mnogi su s hrvatske strane radili i za mađarske interese. Od Ive Sanadera do sada, Andreja Plenkovića – koji ili nije činio dovoljno da ih spriječi, ili im je podilazio.

NET.HR: Tjednik Nacional je pisao da se preko posrednika pokušalo utjecati na Davora Mayera da ne dođe na Antikorupcijsko vijeće. Je li vam se javljao još netko drugi od pozvanih, da je bilo pritisaka ili nagovaranja…?

GRMOJA: Ne, gospodin Ivan Krešić, koji je također bio član Uprave Ine, pismeno se obratio Antikorupcijskom vijeću i najavio da neće doći i da smatra da je sve što zna već rekao ili pred međunarodnom arbitražom ili u pravosudnim procesima u kojima je svjedočio. Za pokušaj utjecaja na Davora Mayera sam i ja čitao u medijima, ali nažalost, nismo ga to pitali na Antikorupcijskom vijeću te ne znamo detalje. No, s obzirom na to da gospodin Mayer to nije demantirao, nemamo razloga smatrati da je bilo drugačije. I nadam se da se ta praksa neće nastaviti, da neće biti pokušaja pritisaka prema onima koje ćemo zvati da dođu na sjednicu Vijeća.

NET.HR: Je li bilo pokušaja rušenja kvoruma, utjecaja na neke članove Vijeća da ne dođu na sjednicu?

GRMOJA: Ne mogu to znati. No, činjenica je da su neki članovi otkazali svoj dolazak u zadnji čas. Naravno, moguće je da su ljudima iskrsnule iznenadne druge obaveze, i da nije bilo nikakvih pozadinskih pokušaja. No, ne bi me ni iznenadilo da bude prljavih pozadinskih pokušaja utjecaja na naš rad. Indikativno je da je zastupnik HDZ-a, Goran Ivanović, u medijima sada krenuo i s napadom na jednog člana Vijeća (Krešimira Planinića, op.a.). HDZ ne bira sredstva i načine da nas ušutka, ali na nama je da nastojimo sačuvati hladne glave i da zadržimo fokus na bitnome, a to je da rasvijetlimo model funkcioniranja Ine i uzroke antihrvatskih postupaka.

NET.HR: Premijer Plenković kaže da ste ekshibicionisti, da ste jad i bijeda, sada je odlučio održati i svoje godišnje izvješće o radu Vlade upravo u vrijeme sjednice…

GRMOJA: Plenković je htio da ne uspijemo održati niti prvu sjednicu i kako napredujemo sve se teže nosi s time. Svjedočenje Dragana Kovačevića je imalo veliki odjek neovisno o tome što je sve govorio Plenković o njemu, svjedočenje Davora Mayera je pokušao prekriti svojim nastupom u Saboru – ali nije uspio. Poruke i informacije s Antikorupcijskog vijeća dolaze do građana. Ne može nas ušutkati nikakvim uvredama i evidentno je sve nervozniji, vidi da ga raskrinkavamo. Ne usudi se osobno izaći pred nas, pa tjera svoje anonimne poslušnike da nas vrijeđaju preko Facebook stranice HDZ-a, ili na nas huška – Hrvoja Zekanovića.

NET.HR: Zastupnik Hrvoje Zekanović se baš trudi izbaciti vas iz takta?

GRMOJA: Nema što nije pokušao. I još će pokušavati. Jer to mu je jedino preostalo. Njegova jedina slamka spasa je dodvoravanje HDZ-u. On je politički mrtav ako ga oni dalje ne vode sa sobom, ako mu ne obećaju mjesto na listi. Ako mene pitate, nije Zekanović tek sada počeo igrati za HDZ, čini on to već dugo, samo je sada morao istupiti jer je Čačić napustio koaliciju, a onda je postao i ovakva potpuna karikatura.

NET.HR: U Antikorupcijskom vijeću nastupa zajedno cijela oporba, od ljevice do desnice. Kako uspijevate funkcionirati?

GRMOJA: Pokazali smo da u ovako važnim temama možemo zajedno funkcionirati, i to nije prvi put. Nema sumnje da to izbezumljuje Plenkovića i HDZ i da pokušavaju sve što je u njihovoj moći da nas razjedine. Naravno da se i na sjednicama Vijeća vide razlike među nama. Svi mi u oporbi, pa ni ja nisam imun na to, želimo pokazati i naše posebnosti, ali kao predsjedniku Vijeća žao mi je kada neki predstavnici stranaka ili Klubova krenu koristiti sjednice Vijeća za predstavljanje svojih političkih programa, kada krenu sa svojim političkim govorima. Volio bih da svi mi u oporbi ova saslušanja shvatimo kao priliku da nešto saznamo od ljudi koji su došli pred nas. Bilo bi dobro da smo fokusiraniji, pa i mi iz Mosta, i da ne nasjedamo na provokacije.

NET.HR: Dio oporbe, Socijaldemokrati i Domovinski pokret, odlučili su ostati u sabornici tijekom govora premijera Plenkovića i iz HDZ-a se to predstavljalo kao dokaz da oporba ipak nije tako čvrsta, da ju je lako razjediniti…

GRMOJA: Da, meni je žao da se to dogodilo. Ali neću kriviti nikog. Žao mi je da su tako pridonijeli da su se svjetla reflektora usmjerila prema Plenkovićevu izvješću, jer bilo bi dobro da smo zadržali više svjetla na Antikorupcijskom vijeću. Vjerujem da je i mnogima od njih bilo žao kada su shvatili kako je HDZ interpretirao to što su ostali u sabornici. Mislim da im je bilo dovoljno to što je premijer Plenković njih pohvalio, a nas ostale kritizirao.

NET.HR: Koji je krajnji cilj Antikorupcijskog vijeća u slučaju Ina?

GRMOJA: Cilj je vidjeti gdje su nedostaci u korporativnom upravljanju Inom, gdje su te krizne točke zbog kojih je bilo moguće izigrati hrvatske interese i što možemo učiniti za zaštitu hrvatskih interesa u Ini. Zatim, želimo vidjeti tko je odgovoran, tko je dopustio da se dogodi ovakvo izigravanje nacionalnih interesa, kriminal i korupcija. A kao oporbeni političar nadam se da ćemo Plenkovića i HDZ poslati u opoziciju, barem na osam godina. Uvjeren sam da ćemo svojim radom uspjeti mnogo učiniti za prva dva cilja, nadam se da će informacije koje ćemo prezentirati doći do građana, a onda ostvarenje ovog trećeg cilja, dakako, ovisi o građanima i njihovim glasovima na izborima.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj