fbpx

Vijesti:

28. kolovoza 2016.

Mladi, uzmite sudbinu u svoje ruke

viber image

 

U OZBILJNOJ SMO SITUACIJI – PROMJENE SAD ILI NIKAD

Jučer je na Dječjem trgu u zagrebačkom naselju Špansko Most nezavisnih lista održao je konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o mladima i sportu, a sudjelovala su brojna zanimljiva imena. Najprepoznatljivije je svakako bilo ono ministra unutarnjih poslova i kandidata u I. izbornoj jedinici Vlahe Orepića koji je govorio o tome kako je osnovnoškolska dob važna za razvoj čitavog niza motoričkih sposobnosti. Školski programi su uglavnom obrazovnog karaktera, dok su razvojni zapostavljeni i to treba uvažiti kada se nastavni program definira. Osvrnuo se na probleme sporta rekavši da se trud olimpijaca vidi i čuje jedino kada se osvoje medalje, dok su sportaši u Hrvatskoj sustavno zapostavljeni.

“Želio bih da mediji istraže kolike plaće imaju ljudi iz Olimpijskog odbora, primjerice predsjednik i tajnik i, nasuprot tome, koliko hrvatski olimpijci zarađuju kroz godinu za život. Taj sustav se mora mijenjati, kao i način na koji se biraju treneri i koje programe oni moraju proći”, istaknuo je. Zaključio je da se problemi hrvatskog sporta trebaju sustavno mijenjati kako bi se došlo do boljih rezultata.

Orepić se osvrnuo i na političku predizbornu kampanju te dodao: “Gospodin Plenković i Milanović nemaju iskustvo svih problema koje je prošla naša domovina od svog osnivanja do danas, te ne mogu ni razumjeti ovo o čemu danas govorimo. Bit ću slobodan reći da na svojim kostima imam iskustvo, od stvaranja pa do svih problema koje dijele građani. Moja me životna sudbina potaknula da radim to što radim, pokušavajući promijeniti situaciju u kojoj se nalazimo”, kazao je Orepić.

Marko Sladoljev, saborski zastupnik, drugi na listi u VII. izbornoj jedinici, organizator brojnih humanitarnih akcija u zemlji i inozemstvu, kao osoba uključena u mnoga pitanja navijača i sporta, posebno nogometa, istaknuo je kako je školski sport najvažnija grana hrvatskoga sporta. Poručio je kako ne možemo dopustiti da su nam djeca na ulici dok odrasli koriste školske dvorane za rekreaciju. Sladoljev je naveo i da dok budemo ulagali u arene koje nose milijunske gubitke, a ne u funkcionalne školske dvorane, hrvatski će sport biti prepušten entuzijazmu obitelji sportaša.
Anton Đok, 14. kandidat na listi u II. izbornoj jedinici, trener hrvatske reprezentacije u hrvanju do 23 godine, višestruki prvak Hrvatske, osvajač svjetskog kupa u hrvanju 2011., kao bivši vrhunski sportaš iznio je svoja zapažanja o brojnim problemima vrhunskih sportaša i postojećih programa HOO-a. U zapadnim zemljama i zemljama u okruženju država osigurava mirovine za osvajače medalje, a tijekom sportske karijere zaposleni su u vojnim ili redarstvenim snagama, što kod nas nije slučaj.

Gost na konferenciji za novinare bio je hrvač i hrvatski olimpijac Božo Starčević: “Naši sportaši su srcem osvojili medalje, dok se za saveze koji raspolažu velikim svotama novca, moramo upitati gdje su. To je pokazatelj da novac nije ključni element”, istaknuo je.

Ivan Tomljenović, 14. kandidat na listi u VII. izbornoj jedinici, bivši studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu i dugogodišnji autor pitanja za kvizove HRT-a, naveo je okolnosti u kojima je prije dvije godine javno ustao u obranu prava studentica suspendiranih na EFZG zbog kritiziranja rada referade na Facebooku. Istaknuo je potrebu profesionalizacije rada studentskog pravobranitelja svjedočeći o šikaniranjima s kojima se studentski pravobranitelji koji savjesno obavljaju svoj posao susreću. Poručio je da su Mostovi mladi ušli u politiku ne zbog popunjavanja lista, nego zbog stručnosti i znanja u svojim područjima.
Matija Kikelj, drugi kandidat na listi u III. izbornoj jedinici, aktualni studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu i, kao 26-godišnjak, najmlađi kandidat s Mostove liste, smatra da je nužno veće uključivanje mladih u političke procese kada se donose odluke koje se odnose na njih. Savjeti mladih nisu zaživjeli, a i suviše su politizirani. Detektirajući nezaposlenost kao jedan od najvećih problema mladih, naveo je da je projekt stručnog osposobljavanja mladih samo kratkotrajna mjera te da je potrebno poticati poduzetništvo mladih od ranih studentskih dana. Kikelj smatra da su mladi inicijatori promjena.

Milan Brigljević, 14. kandidat na listi u 6. izbornoj jedinici, predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza, FIDE majstor, šahovski instruktor, sudac, trener i organizator, osvrnuo se na nepostojanje sustava kontinuirane potpore nadarenim mladim sportašima koji su uglavnom prepušteni sami sebi, bez organizirane potpore na svim razinama. Zajednica se u praksi nažalost uključuje tek u slučaju postizanja rezultata, a ne u procesu dugogodišnjih priprema za same rezultate. Brigljević je istaknuo i kako su sport, kultura i znanost najvažnija poveznica mladih s društvenim procesima.

Sonja Bošnjak, druga kandidatkinja na listi u 4. izbornoj jedinici, Mostova zamjenica ministra regionalnog razvoja i europskih fondova zaključila je konferenciju navodeći kako su sportski uzori važni u razvoju naše djece. EU sredstva dostupna su i za taj segment podizanja kvalitete života zajednice – kroz program Erasmus + dostupno je 27,4 milijuna eura. Nadalje, Most nezavisnih lista angažirat će se da stupi u pregovore s EK da prema uzoru na već provedene programe razvoja turističkog potencija kroz zaštitu kulturne baštine i prirodne baštine, na isti način sport služi za promociju turističkog potencijala RH.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj