fbpx

Vijesti:

21. rujna 2016.

Šimić o HSS-u: Volio bih da su iskreni, ali skeptični smo

most_ured24-270915

Piše: N1

Miroslav Šimić (Most) održao je konferenciju za medije u Osijeku, na kojoj je komentirao istup predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

“U ime Mosta mogu reći da nam je drago ako su HSS i njegov aktualni predsjednik odlučili podržati vladu, kojoj treba stabilnost. Volio bih da su iskreni, ali imamo razloga za svojevrsnu skepsu. Otišli su u jednu kaoliciju pa u drugu, s namjerom, a nama se čini da traže bolju poziciju. Međutim, ako zaista podrže vladu bit će nam drago. Mi idemo dalje u pregovaramo s kolegama iz HDZ-a. Cilj nam je stvoriti vladu HDZ-a i Mosta koju će podržati drugi zastupnici. Otvorili smo niz tema, to je posao kojem smo posvećeni i ne želimo se previše baviti izjavama aktualnog predsjednika HSS-a. Ovo je samo odgovor na zahtjeve medija”, kazao je Šimić.

Na pitanje može li se ova promjena u odnosu snaga u saboru odraziti na pregovore HDZ-a i Mosta, kaže:

“Ne vidim što to može poremetiti. Jasno mi je da on razmišlja na jedan način, ali ako u mjesec dana prelazite jedne koalicije u drugu pa se opet vraćate, čini se da to nije programski već foteljaški potez. Mi smo jedina opcija koja je odustala od saborskih pozicija i ministara i glasala za raspuštanje vlade, to se prvi puta u Hrvatskoj dogodilo. Tako se i sada bavimo programom i nacionalnim interesima, a razgovarat ćemo i o kadrovskim pitanjima.”

Upitan je je li točno da Most inzistira na Ministarstvu gospodarstva.

“Zanimljivo je čitati te spinove zanjih dana iz krugova kojima je u interesu da se pregovori završe. Prvo se pisalo da tražimo četiri pa sedam ministarstva, sad se piše o Ministarstvu gospodarstva, a ništa od toga nije istina. Mi nismo pričali o kadrovskim pitanjima, a i to ćemo komunicirati direktno s partnerima, a ne preko medija, to nije pristojno”, kazao je.

Na upit što je značila izjava Bože Petrova da Beljak neće zaustaviti Most, Šimić kaže da se može tek pretpostavljati što se krije iza ovog Beljakovog poteza.

“Most je pokazao da nema kompromisa u smislu da nismo pod utjecajem interesnih skupina i to mnogima ne odgovara. Možda je ovo potez interesnih skupina kojima ne odgovara naša beskompromisnost pa je i ta poruka u tom smjeru, zato je taj potez uzaludan”, kaže Šimić.

Na upit vjeruje li Most HDZ-u i Andreju Plenkoviću, kaže da oni grade međusobno povjerenje.

“Imamo razloga biti oprezni, svima je jasno zbog čega. Pojedinci u HDZ-u su isto oprezni, jer stekli su dojam da smo tvrdi u stavovima i nismo spremni prihvatiti argumente. Prvi razgovori idu u dobrom smjeru, ali moramo graditi povjerenje”, zaključuje.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj