fbpx

Vijesti:

26. rujna 2016.

Šimić: Banke rade u Hrvatskoj i toga trebaju biti svjesne

most_ured24-270915

Izvor: N1

Unicredit prva je banka koja je tužila Republiku Hrvatsku zbog konverzije kredita u švicarskim francima u eure i traži odštetu od čak 3,8 milijarda kuna. Eventualnu nagodbu s bankama za N1 televiziju komentirao je Mostov Miroslav Šimić.

“Što se tiče Mosta, mi mislimo da je ovo jedna iznimno ozbiljna stvar i za Republiku Hrvatsku i za proračun svih građana Republike Hrvatske. U ovom konkretnom slučaju mislimo da trebamo konzultirati pravne i financijske stručnjake kako bismo ojačali poziciju Republike Hrvatske i pronašli neko najbolje rješenje. Ne mislimo da je nagodba najbolje rješenje, vjerojatno će Hrvatska u ovom slučaju moratI ići u spor. Međutim, treba konzultirati sve one koji znaju dosta o ovom slučaju i u tom smjeru je potpredsjednik Vlade Božo Petrov održao sastanak s članovima Udruge Franak kao osobama koje su bile jako angažirane oko konverzije i imaju velikog iskustva u ovom slučaju. Naš načelan stav je da država treba iskoristitI sve dostupne mehanizme za zaštitu svojih interesa – od pravne bitke do poreza kojima bi se od banaka nadoknadila moguća šteta”, kazao je Šimić.

Građani kreditom u švicarcima pretrpjeli ogromnu štetu

Smatra da bi 3,8 milijardi kuna koje traži Unicredit bio velik udar na proračun i da teško može doći do nagodbe.

“Ono što smo moglli dosad zaključiti iz istupa ministra financija jest da on misli da treba razgovarati s bankama. Mi isto tako, ne mislimo da treba razgovore zatvoriti nego isto tako razgovarati i s bankama, međutim, ono što mislimo u ovom konkretnom slučaju da do nekakve nagodbe teško da može doći, ova tužba s kojom smo sad suočeni je, ako se ne varam, oko 3,8 milijardi kuna. To je ogroman pritisak na proračun i teško da tu  do bilo kakve nagodbe može doći, posebno ako gledamo u svjetlu činjenice da su u ovom slučaju konverzije, odnosno kredita u švicarskim francima, građani Hrvatske prije svega pretrpjeli ogromnu štetu i bili izloženi višegodišnjoj presiji od strane banaka, povećanju iznosa kredita i u svjetlu toga mislimo da bi banke morale imati više razumjevanja. Međutim, teško da će do toga doći i mislim da nas čeka pravna bitka”, smatra Šimić te se osvrnuo na konkretni slučaj i stavove njihovih partnera u tome.

“Što se tiče konkretnog slučaja Franak, mi još ne znamo stavove naših potecijalnih partnera, znamo da su oni za razgovor s bankama, mi isto protiv razgovora nemamo ništa, ali mislimo da se država u ovom slučaju, ali ne samo u ovom slučaju, treba postaviti kao država. Te banke rade u Hrvatskoj i toga trebaju biti svjesne. A što se tiče eventualno i nekakvog različitog mišljenja između nas i naših potencijalnih partnera, kao i u dosadašnjim pregovorima i razgovorima, spremni smo slušati i saslušati sve argumente i onda nakon razmjene argumenata donijeti najbolje rješenje. Tako ćemo i u ovom slučaju”, završava Šimić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj