fbpx

Vijesti:

30. lipnja 2017.

Zastupnici Mosta odbili glasovati o Zakonu o koncesijama

ZAKON O KONCESIJAMA – IVANA NINČEVIĆ LESANDRIĆ: OVIM ZAKONOM ZASTUPNICI IDU PROTIV NARODA

MIRO BULJ: LOKALNA SAMOUPRAVA MORA IMATI PRAVO SUODLUČIVATI O KONCESIJAMA

2017-06-18-14-22-3241-

Danas se u Hrvatskom saboru glasovalo o Zakonu o koncesijama. Zakon je dobio potrebnu većinu, a zastupnici Mosta nezavisnih lista odbili su glasovati o ovom prijedlogu zakona te su kroz stanke u nekoliko navrata govorili o ovoj problematici.

„Prijedlog ovog zakona izazvao je brojne prosvjede, posebno nakon slučaja Zlatnog rata i činjenice  što se tamo napravilo i koje su se štete planirale napraviti, ali narod Brača, Bola i cijele Dalmacije se digao na noge i pokazao kako se upravlja pomorskim dobrom. Ovaj zakon ne odnosi se samo na pomorsko dobro, cijelo bogatstvo je ugroženo ovim zakonom i namijenjeno je samo onim odanima, dovoljno je bilo biti dobar sa županom, otvoriti tvrtku bez ijednog zaposlenoga, ne imati ni kune i dobiti koncesiju. Gospodo zastupnici, molimo vas da ovaj put stanete na stranu zaštite javnog interesa. Zastupnici su obavezni stati iza naroda“, istaknuo je Miro Bulj.

Ovim zakonom „lokalni šerif“ ima mogućnost dati koncesiju na upravljanje, a koncesionar na dobivenu koncesiju založnim pravom dobiti kredit. Istim ovim zakonom, prijenosom ugovora koncesija se može prenijeti mimo općeprihvaćenih pravila o tržišnom natjecanju i nedefiniranim iznosom na drugu osobu. Hrvatski hrađani su se digli na noge i rekli „NE“ ovom zakonu i jedino što su tražili je treće čitanje. Prošli tjedan je trebalo biti glasanje, ali da se primiri situacija zbog prosvjeda nije održano.

Neposredno prije glasovanja sa saborske govornice o ovoj problematici govorila je i Mostova zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić: „Saborski zastupnici očito nisu svjesni što rade! Bore se protiv naroda, istog onog naroda koji ih je doveo u Sabor, koji je podigao sve naše otoke i obalu na noge, koji je bio prisiljen doći na Markov trg ne bi li se njihov glas čuo!“

Osim Mire Bulja i Ivane Ninčević-Lesandrić, sa saborske govornice izjasnio se i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja: „Od ukupno 32 amandmana, nije moguće da ni jedan nije dobar s obzirom da vladajuća većina nije prihvatila ni jedan amandman. Digla se cijela Dalmacija na noge. Ovaj način donošenja zakona u sjeni arbitraže pokazuje da postoje skrivene namjere.Pozivam sve zastupnike iz Dalmacije da ne glasuju za ovaj zakon.“

Most nezavisnih lista glasno se protivi ovakvim zakonima protiv volje hrvatskih građana  i zbog toga je odbio glasovati. Tražili smo da se ispoštuje prijedlog o trećem čitanju zakona što su naši građani i tražili, s obzirom da se to nije ispoštovalo, pitamo se koga ovaj zakon štiti? Saborskim zastupnicima trebao bi biti važan jedino javni interes i upravo zbog toga Most nezavisnih lista je pozvao zastupnike da ne glasuju i da se ide u treće čitanje.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj