fbpx

Vijesti:

10. kolovoza 2017.

Most za transparentnije upravljanje državnim tvrtkama

10.08.2017., Zagreb - Sjediste stranke Most. Konferencija za medije Mosta nezavisnih lista na temu njihova prijedloga o osnivanja istraznog povjerenstva za upravljanje javnim tvrtkama te osvrt na Izvjesce o poslovanju drustava u vlasnistvu RH. Na konferenciji su govorili Bozo Petrov, Tomislav Panenic i Ante Cikotic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

MOST ZA TRANSPARENTNIJE UPRAVLJANJE TVRTKAMA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU  – PREDLOŽENO OSNIVANJE ISTRAŽNOG POVJERENSTVA ZA UPRAVLJANJE JAVNIM TVRTKAMA

Na današnjoj konferenciji za medije Mosta nezavisnih lista na kojoj su prisustvovali predsjednik Mosta i potpredsjednik Sabora Božo Petrov, član Glavnog odbora Mosta i gradski vijećnik u Splitu Ante Čikotić, te saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, Mostovci su istaknuli problematiku upravljanja državnim tvrtkama te dali prijedlog osnivanja Istražnog povjerenstva za upravljanje javnim tvrtkama.

1.         Vidljivo je da se državne tvrtke vode bez jasno usmjerenih ciljeva, netransparentno i neodgovorno, a značajan su sudionik hrvatskog gospodarstva (13% svih prihoda, 17% svih zaposlenih, 29% državne imovine na raspolaganju)

2.         Netransparentnost i neodgovornost vidljivi su između ostalog u tome što posluju s gubitkom (iz podataka koje je iznio ministar Marić posebno je izdvojena 2013. godina u kojoj se poslovalo s gotovo milijardu kuna gubitka), prinos na kapital im je osam puta manji nego u drugim tvrtkama na tržištu, a troškovi reprezentacije na putovanja i restorane iznose preko pola milijarde kuna.

3.         Cilj državnih tvrtki je da osvaruju prinos na kapital kojim raspolažu i time zapravo prihoduju državnom proračunu, što će doprinjeti da bude manje poreza za građane i poduzetnike

4.         Most želi da da se osnuje Istražno povjerenstvo koje će pokazati poslovanje, kadroviranje, donošenje odluka u strateškim tvrtkama, s političkim konsenzusom i drugih stranaka, jer je ova inicijativa bitna za građane i kao takva treba biti iznad stranačkih afiniteta.

5.         Most smatra da sve tvrtke koje upravljaju prirodnim bogatstvima moraju ostati u državnom vlasništvu kao i strateške tvrtke kojima se štite interesi hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva. Za sve druge tvrtke, a pogotovo koje su tržišno orijentirane, mogu se tražiti strateški partneri kako bi se smanjili sveprisutna korupcija i nepotizam, a povećao njihov doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva.

Čelnik Mosta Božo Petrov istaknuo je: „Podatak od jedne milijarde kuna gubitka u 2013. kako je iznio ministar Marić zabrinjavajuć je, kao i podatak da je prinos na kapital osam puta manji nego u drugim tvrtkama na tržištu“. Osim toga Petrov je naglasio: „Naš prijedlog o osnivanju Istražnog povjerenstva za vođenje državnih tvrtki inicijalan je, i otvoreni smo za sve prijedloge kolega iz Hrvatskog Sabora. Za ovo pitanje bitna je politička volja i konsenzus, pogotovo u ovoj početnoj fazi prijedloga. Želimo započeti proces u kojem će svi oni koji upravljaju državnim tvrtkama biti svjesni da ne odgovaraju samo onima koji su ih postavili, nego i Saboru kao neovisnom i najvišem zakonodavnom tijelu u državi, kao i svim građanima Republike Hrvatske čijim novcem u konačnici i raspolažu“.

Član Glavnog odbora Mosta nezavisnih lista i gradski vijećnik grada Splita, Ante Čikotić, istaknuo je: „Još uvijek imamo 1350 tvrtki u djelomičnom ili cjelokupnom vlasništvu države, što je dokaz da političari koji vode ovu državu i dalje žele da državne tvrtke budu igralište za njihove stranačke kolege. Prioritet nam je hitno donošenje nacionalne strategije iz koje će se moći odrediti jasni pokazatelji uspješnosti poslovanja državnih tvrtki tako da uprave tih tvrtki ne mogu raditi što ih je volja“.

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, naglasio je: „Bitno je da javnost bude upoznata s radom državnih tvrtki, da Izvještaj o poslovanju društava u vlasništvu Republike Hrvatske koje su izradili stručnjaci Europske banke za obnovu i razvoj, bude javan. Njihovom objavom bi se jasno vidjela odgovornost uprave i nadzornih odbora za učinjene loše poslovne rezultate, a za koje bi oni trebali osobno odgovarati. Također, tada bi bilo jasno koji su kriteriji za prodaju određenih poduzeća, jer inače nikada nećemo saznati zašto baš HEP treba prvi biti prodan, osim ako nema određenih osobnih interesa“.

Panenić je osim toga naglasio i slijedeće: Transparentnijim upravljanjem nebi se nikada dogodilo da je jedna stranka koja je unazadila brojne javne tvrtke danas ponovo partner u Vladi“.

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj