fbpx

Vijesti:

31. kolovoza 2017.

Most upozorava: “Poskupljenje struje neće biti isto za sve građane!”

NEĆE SVI GRAĐANI REPUBLIKE HRVATSKE SNOSITI ISTI TERET POSKUPLJENJA

ZA ONE KOJI SE GRIJU NA ELEKTRIČNU ENERGIJU POVEĆANJE NEĆE BITI 20 KN NEGO I DO STO KUNA VIŠE MJESEČNO

 viber image.jpg

Most nezavisnih lista komentirao je današnju sjednicu Vlade i odluku o povećanju cijene električne energije, nakon što je jučer pozvao Vladu da spriječi poskupljenje i provede mjere koje bi trebalo realizirati.

Na današnjoj konferenciji za medije govorio je saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić: „Nacionalni program reformi koju je Vlada donijela za 2017. je sada pao. Predviđeno je bilo da se poslovni sektor rastereti minimalno 20% od prekomjernih neporeznih davanja, a ovim povećanjem neporezna davanja se povećavaju za milijardu kuna. Našim gospodarstvenicima će se cijena struje povećati i to dokazuje koliko se površno postupilo ovom važnom problemu.“

Objasnio je kako je Vlada izgubila jedini adut  kojim je mogla vršiti pritisak na proizvođače obnovljivih izvora energije te je time nastavila politiku koju je započela Vlada Zorana Milanovića i Ivana Vrdoljaka.

„Primjerice, kolike su dobiti govori primjer projekta Krš Pađene C.E.M.P. koja tek ulazi u pogon sa 142 MW i gdje povećanje na 10.5 lipa neće biti konačno, a investitor ostvaruje na svaku milijardu i pol ulaganja milijardu i pol dobiti,“ zaključio je Panenić.

Na poskupljenje struje osvrnuo se i Mate Rebić, bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike:

„U Ministarstvu smo intenzivno radili na tome da se ukupne obveze nastale za izdvajanje za obnovljive izvore energije umanje i pravednije raspodjele kako se ne bi prelilo na građane i poduzetnike. Neće svi građani Republike Hrvatske snositi isti teret. Svi koji se griju na električnu energiju, pritom prvenstveno mislim na Dalmaciju, osjetit će povećanje puno veće od 20 kn mjesečno, račun će biti i do sto kuna veći.“

Kao što smo već rekli Most nezavisnih lista zalaže se za  snažnu energetsku tranziciju i trajno povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu te stvaranje uvjeta da se građani što više uključe u energetsku tranziciju, a ne da se prelama preko njihovih leđa. Energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne servis klijentelističkim skupinama i svrha samoj sebi.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj