fbpx

Vijesti:

22. rujna 2017.

Panenić: Vijećnike treba plaćati po dolasku na sjednicu, a ne paušalom

PXL_200917_18062282

HDZ-OVCI U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI ODBILI PRIJEDLOG KOJI ZASTUPA I NJIHOV MINISTAR LOVRE KUŠČEVIĆ

Na jučerašnjoj sjednici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, nezavisni županijski vijećnici zatražili su da se smanje naknade vijećnicima, tako da budu plaćeni sukladno prisutnosti na sjednicama, a ne da dobivaju mjesečni paušal.

Taj prijedlog su iznijeli još u srpnju. Naime, mjesečni paušal vijećnici primaju bez obzira je li u tom mjesecu održana sjednica skupštine, pa je HDZ-ova većina u županijskoj skupštini taj prijedlog odbila.

No, županijski vijećnik Tomislav Panenić i saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, upozorio ih je da ne poštuju vlastitog ministra Lovru Kuščevića koji je sredinom rujna u javnu raspravu poslao prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Upravo je u tom Zakonu jedna od bitnih promjena odredba da član predstavničkog tijela može biti plaćen isključivo po sjednici na kojoj je prisutan. Tomislav Panenić je vijećnike HDZ-a upozorio da time prave cirkus, te da će za koji mjesec sami u proceduru slati gotovo identičan prijedlog.

„Da nema ovog prijedloga zakona mene biste nazvali populistom, pa se nadam da i svog ministra Kuščevića ne smatrate populistom”, rekao je Panenić.

Prijedlogom izmjena predlagalo se i smanjenje naknade za predsjednika skupštine koja je među najvećima u Hrvatskoj i iznosi 8.200 kuna, sto je u nesrazmjeru s većinom plaća koje zaposlenici primaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je prosječna plaća u 2016. bila 3.783 kune. Jedino je u Dubrovacko-Neretvanskoj županiji tolika plaća vijecnicima.

“Za te novce mogli bi imati stalno zaposlenog predsjednika skupštine, a ne volontera”, komentirao je Tomislav Panenić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj