fbpx

Vijesti:

15. studenoga 2017.

TRAŽIMO OD DRŽAVE DA SE ODREKNE POTRAŽIVANJA KAKO BI RADNICI SINJSKE DALMATINKE OSTVARILI SVOJA PRAVA

miro bulj 768x511 1

 

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj zatražio je stanku kako bi govorio o problemima sinjske Dalmatinke.

„Nakon 6 godina i 8 prodajnih ročišta konačno je došlo do prodaje sinjske Dalmatinke. Novi kupac nudi 24 milijuna i 500 tisuća kuna. Jučer je tu informaciju potvrdila i stečajna upraviteljica Dalmatinke Nove, Natalija Mladineo, kazavši da je kupac uplatio 2 milijuna i 450 tisuća kuna jamčevine i u roku od 60 dana mora uplatiti ostali iznos od oko 22 milijuna kuna“, naveo je Bulj.

Ukazao je i na mogućnost da u raspodjeli tog novca radnice ne dobiju svoja potraživanja za neisplaćene plaće u iznosu od 10,5 milijuna kuna. Navodi da  je problem u tome što razlučni vjerovnici, koji u raspodjeli sredstava imaju prioritet, potražuju gotovo 23 milijuna kuna pa bi za isplatu vjerovnika iz prvog višeg isplatnog reda, u kojem se uz bivše radnice nalazi i Ministarstvo financija s potraživanjem od 11,5 milijuna kuna, ostala neznatna sredstva.

Podsjetio je i da se tvornica konca Dalmatinka zbog privatizacijske pljačke nakon 70 godina ugasila, te da su radnice godinama prosvjedovale, nisu primale plaće, borile su se i bile ostavljene od države. Istaknuo je i kako ih je osobno podržao u ovoj borbi i dolazio s njima čak i pred ministarstva.

„Zbog toga predlažem da Ministarstvo financija i Hrvatske vode otpišu svoja potraživanja i omoguće radnicima da dođu do svojih 10,4 milijuna kuna vrijednih potraživanja,“ dodao je.

Miro Bulj ukazao je na poseban doprinos, po njegovom mišljenju, heroine Ive Radonja koja se zajedno s ostalim kolegicama istaknula u ovoj borbi ukazujući na sve probleme.

Zaključio je kako je ključno da se država i lokalna samouprava odreknu svojih potraživanja i da radnice dobiju svoju zarađenu plaću.

„To je njihovo pravo i zbog toga ću pisati, tražiti od ministra financija da se odrekne potraživanja, kao i od Hrvatskih voda i naravno lokalne samouprave gdje ukupno različiti vjerovnici, država i lokalna samouprava drže 10,1 milijun, ukupno koliko i radnici zahtijevaju. Inače, različiti vjerovnici imaju 23 milijuna kuna, dakle doslovno radnicima u stečaju neće ostati ništa“, dodao je Bulj.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj