fbpx

Vijesti:

10. siječnja 2018.

KAD BI CIJENOM ENERGIJE UPRAVLJALI GRAĐANI, NE BI BILO NAORUŽANIH ZAŠTITARA

Zagreb, 10. siječnja 2018. – Natječaj zagrebačke Elektre, koja traži zaštitare kako bi njihovim zaposlenicima bili pratnja pri iskapčanjima struje korisnicima koji ne podmiruju račune, snažno je u medijima odjeknula zbog načina na koji se u HEP-u obračunavaju s građanima, ali i procjenom kako za naoružane zaštitare treba izdvojiti 4,14 milijuna kuna bez PDV-a.

Most NL svojom inicijativom vezanom uz energetiku, te svojim prijedlogom Zakona o mikrosolarima, predstavljenim u prosincu, iznio je niz mjera kako izbjeći energetsko siromaštvo a tako i prevenirati dio problema koje HEP ima sa naplatom.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ističe kako je borba protiv energetskog siromaštva ujedno i borba protiv klijentelističkih struktura koje zbog svog monopola upravo to podržavaju, inzistiraju na uvoznim energentima, a za zadržavanje postojeće situacije, ne prežu ni pred drastičnim mjerama.

„Most svojim prijedlogom Zakona o mikrosolarima želi potaknuti energetsku neovisnost i poduzeti korake koji idu u tom smjeru. Osim rješavanja energetskog siromaštva za najpotrebitije, kao što je sada slučaj jer ovdje je upravo riječ o građanima koji ne mogu podmiriti račune HEP-u, prijedlog Mosta ide u korak s izazovima održivog razvoja. Hrvatska posjeduje silne potencijale u obnovljivim izvorima energije, ponajprije u suncu, biomasi, geotermalnoj energiji i vjetru. U dosadašnjoj energetskoj politici u Hrvatskoj, obnovljivi izvori energije, nisu nikada doživjeli ozbiljniju pažnju i sustavan pristup. I HDZ i SDP potpuno su zanemarili ovaj segment, HNS je itekako profitirao u ovakvoj energetskoj politici pogodovanja povlaštenim pojedincima, a to je sasvim jasno vidljivo po tome koliko Hrvatska zaostaje za zemljama EU – rekao je i Petrov.

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike istaknuo je kako se novac namijenjen naoružanim zaštitarima koji su pratnja prilikom isključivanja struje korisnicima, itekako svrsishodnije mogao utrošiti-a.

„Predvidjeli smo i osigurali u ministarstvu u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija više desetaka milijuna bespovratnih eura za pametna i daljinski upravljiva brojila putem kojih bi se mogo na daljinski kontrolirati sustav bez privatne vojne jedinice HEP-a. Stoga postavljamo pitanje gdje je zapelo s provedbom u Ministarstvu i HEP-u temeljem čega ste vi trebali povući te novce za razvoj mreže i pametnih brojila? Usmjerenost samo na
uvozne energente, ne postojanje prave energetske strategije, nedovršavanje započetih projekata, posebice ovakvih za koje imamo osigurano sredstva EU fondova, kumovalo je ovakvom razvoju situacije.

Podsjetio je Čikotić kako je Zakon o mikrosolarima rješenje za kućanstva jer građanima omogćuje samoopskrbu i ulaganje u dugoročnu energetsku neovisnost kućanstva, ali je realan okvir za smanjenje uvoza električne energije, borbu protiv energetskog siromaštva i podizanje kvalitete života.

„Cijenom energije i svojom energetskom budućnošću prvi put bi samostalno mogli upravljati građani koji bi svoju potrošnju kompenzirali vlastitom proizvodnjom, pa bi i potreba za naoružanim zaštitarima nestala“, ističe Čikotić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj