fbpx

Vijesti:

9. veljače 2018.

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU I ZAKON O OPGU

PETROV: ZAKONOM O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU PRODUBLJUJU SE PROBLEMI

Zagreb, 9. veljače 2018. – Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako njime upravljati i raspolagati, kako potaknuti razvoj poljoprivrede, kako pomoći OPG-ovima, teme su današnje konferencije za novinare u hrvatskom Saboru na kojoj su govorili Božo Petrov, predsjednik Mosta, saborski zastupnik Tomislav Panenić, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, te saborski zastupnik Tomislav Žagar.

Predsjednik MOSTA ukazao je na činjenicu da je ovo od samostalnosti RH već osamnaesta zakonska promjena u sustavu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

„Sve te promjene napravljene su u režiji HDZ-a i SDP-a i one su uzrok stanja u poljoprivredi kakvome danas svjedočimo. Stoga neka nitko ne zamjeri ako kažemo da nas Vlada nije zarazila svojim normativnim optimizmom. Činjenica je da se u RH poljoprivrednim zemljištem upravljalo katastrofalno. Bez ikakvog cilja ili plana. Rezultat takvih politika je: zapušteno državno poljoprivredno zemljište, pretjerana usitnjenost poljoprivrednog zemljišta, manipulacije državnim poljoprivrednim zemljištem, te pravna i egzistencijalna nesigurnost naših poljoprivrednika. Ovaj zakon to neće promijeniti. Štoviše, on će produbiti probleme u domaćoj poljoprivredi“, istaknuo je Petrov.

Petrov je podsjetio kako je u raspravi o ovome zakonu Most nastojao ukazati na njegove ključne nedostatke, te je ukazivao da se njime Vlada i Ministarstvo poljoprivrede odriču odgovornosti nadzirati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem putem informatičkog sustava.

„Zamislite kakvo je to Ministarstvo poljoprivrede koje ne želi znati čime raspolaže i kako se raspolaže poljoprivrednim zemljište“, napominje Petrov.

Most je ukazao, a i drugi su saborski klubovi upozorili na ozbiljne nedostatke ovoga zakona, a i Odbor za zakonodavstvo Sabora napomenuo dvojbenu ustavnost odredaba, kojima se omogućuje Ministarstvu da raspolaže privatnim poljoprivrednim zemljištem osoba koje imaju nepoznato boravište, dakle zemljištem osoba koje su odselile iz Hrvatske.

Prema broju podnesenih amandmana na zakon, ukupno 31 amandman, jasno je da Zakon ima ozbiljne probleme. Stoga smo predložili treće čitanje zakona kako bi se valjano moglo razmotriti sve primjedbe, prijedloge, kritike i amandmane.

Saborski zastupnik Tomislav Panenić osvrnuo se na Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, rekavši da je Most ukazao predlagateljima na brojne probleme.

„Dva naša ključna prijedloga odnosila su se na produljenje roka plaćanja zakupnine jer je predviđeni rok bio 30.lipnja što je prerano jer proizvođači nemaju pripremljene prihode i drugi, koji se odnosio na odredbe vezane za raspolaganja državnim zemljištima gdje smo tražili da prioritet imaju poljoprivredni proizvođači kojima je poljoprivreda primarna djelatnost. Taj Vlada nije prihvatila ali je dala identičan svoj. Mi smo zadovoljni, ne mora nitko prihvaćati bitno je da se izmjeni i da bude u korist poljoprivrednih gospodarstava.“, istaknuo je Panenić.

Osim toga dodaje: „Kod prijedloga Zakona o OPG-u želim istaknuti kako je Vlada ipak na kraju prihvatila naš prijedlog da se prije izricanja novčanih kazni omogući davanje opomene. ;ali unatoč tome što smo uspjeli s određenim inicijativama, još uvijek postoje i brojne prepreke u ova 2 zakona koja bi trebala biti ključna za razoj poljoprivrede. Stoga i dalje apeliramo na javnost i na poljoprivrednike da se upoznaju sa Zakonima i da vrše pritisak prema Vladi da se usvoje i druge potrebne izmjene.“

Saborski zastupnik Žagar istaknuo je: „Želim da zakon omogući mladim poljoprivrednicima i obiteljima koje žele živjeti od poljoprivrede, prioritete prilikom dodjele poljoprivrednog
zemljišta, jer je riječ o manjim površinama koje njima život znače.“

„Zamjeram ministru Tomislavu Tolušiću što je i u Saboru izbjegavao dijalog sa zastupnicima, jer on mora vrlo jasno poručiti građanima RH hoće li ovaj zakon pomoći podizanju poljoprivredne proizvodnje“, poručio je Žagar.

Most nezavisnih lista


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj