fbpx

Vijesti:

30. svibnja 2018.

NINČEVIĆ – LESANDRIĆ: PODUZETNIČKI INKUBATOR SOLIN PRIMJER JE KAKO SE NE SMIJE POSLOVATI I ZBOG TAKVIH PRIMJERA TRAŽIM DA SE RAD POTPORNIH INSTITUCIJA REGULIRA ZAKONOM

Zagreb, 30. svibnja 2018. – Danas se u saboru raspravljalo o Zakonu o unapređenju poduzetničke infrastrukture. Zastupnica Ivana Ninčevic Lesandrić, kao osnivačica jedne od poduzetničkih potpornih institucija, naglasila je važnost poduzetničkih potpornih institucija i najavila amandmane kojima želi regulirati zapošljavanje u poduzetničkim potpornim institucijama.

„Posebno je to važno jer se sve više suočavamo s negativnim iskorištavanjem poduzetničkih inkubatora i centara. Kao vjerojatno najnegativniji primjer u cijeloj RH spomenut ću Poduzetnički inkubator Solin, koji je evo nakon skoro 5 godina i dalje svrha sam sebi i političkom kadroviranju. Ne pomaže ni poduzetnicima početnicima i njihovom razvoju, niti njima potrebnim uslugama. Razlog je, što je tadašnji gradonačelnik, danas župan, u inkubatoru Solin zaposlio svog stranačkog kolegu kao direktora bez ikakvog znanja, iskustva ili struke vezane za funkciju koju obnaša, koji je pak kadrovirao i svojim zaposlenicima koje je zapoliso bez ikakvog znanja o poduzetništvu, iskustva i struke. Na taj način ne može se pružiti podrška poduzetnicima početnicima i start upovima u njihovoj realizaciji“ kaže Lesandrić.

Dodaje kako o tome govore izvješća Inkubatora Solin za 2016. godinu od nula projekata i još manje uspješnih poduzetničkih priča.

„Sve su to ogromni problemi s kojima se suočava poduzetnička infrastruktura, kojima trebamo stati na kraj i zakonski onemogućiti politička zapošljavanja na ovako važnim funkcijama. Tim više, zašto trebamo zakonski reagirati“, ističe Lesandrić.

Objasnila je kako povezanost ekonomskog rasta gospodarstva i razina poduzetničke aktivnosti kroz brojna istraživanja dokazuje da one zemlje koje su imale veću razinu poduzetničkih aktivnosti, ujedno su imaju i veći ekonomski rast.

U brojnim istraživanjima upravo je jedna od kategorija poduzetničkih aktivnosti institucionalna razina koja se u ovom slučaju provodi kroz poduzetničke potporne institucije. Namjena joj je poduzetnicima početnicima dati podršku kako bi se realizirali njihovi poduzetnički pothvati i uklonile nepotrebne barijere. Da bi se to i dogodilo, potrebno je shvatiti da poduzetničke potporne institucije ne čine zidovi, stolovi i stolice, već ljudi koji su dužni pružiti stručnu, tehničku i edukativnu podršku.

„ A kako će im se pružiti potpora ako se suočavamo s političkim kadroviranjem unutar poduzetničkih potpornih institucija i zapošljavanjem osoba koji nemaju potrebno znanje, struku, niti doticaj s realnim sektorom. Solinski inkubator je primjer o kojem trebamo pričati i pisati da se nikada vise ne bi dogodio. Jer institucionalna podrška poduzetnicima treba biti podrška a ne mjesto za politička uhljebljivanja osoba koje ni same ne znaju što poduzetnička potporna institucija uopće treba raditi. Poduzetnički inkubatori imaju za cilj inkubirati poduzetnike i pružati stručnu i tehničku podršku sa mjerljivim učincima u broju uspješnih poduzetničkih priča koje će rezultirati novim radnim mjestima, a ne janjetinom i vatrometom“, ističe Lesandrić.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj