fbpx

Vijesti:

2. lipnja 2018.

DANI DALMATINSKOG PRŠUTA I VINA U VRGORCU

Ovaj hvalevrijedan događaj, kao i našega zastupnika te gradonačelnika grada Vrgorca Antu Pranića došli su podržati i njegovi kolege, zastupnici Ines Strenja – Linić i Tomislav Panenić. Iznimno smo ponosni što je jedan od najboljih, a najmlađih gradonačelnika u Hrvatskoj Mostovac koji pokazuje kako se može kada se hoće.

(Izvor: dalmatinskiportal.hr)

U ruralnom ambijentu Etno sela Kokorići od petka do nedjelje održava se ovogodišnji “Dani Dalmatinskog pršuta i vina”, trodnevni eno-gastro festival kojeg treću godinu organizira Turistička zajednica grada Vrgorca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

34142115 1920385411588878 2250913079032283136 nDalmatinski pršut sušen na čistoj dalmatinskoj buri te autohtone vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak bit će domaćini bogate sajamske ponude koja će osim pršuta i vina uključivati i ostale domaće i autohtone proizvode i delikatese. Kroz tri dana večernjeg programa, koji započinje od 19 sati, predstavit će se preko 30 izlagača pršutara i vinara iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz raznovrsni i bogat zabavni i kulinarski program.

– Dani Dalmatinskog pršuta i vina su eno-gastro manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera koja ima za cilj promovirati i poticati proizvodnju pršuta, vina, kao i svih ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača te doprinijeti promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti vrgorskog kraja, zaobalja i cijele 1Dalmatinske zagore. Turistička zajednica grada Vrgorca prije tri godine pokrenula je ovaj eno-gastro festival kao centralnu manifestaciju projekta ‘Vrgorac, grad Dalmatinskog pršuta i vina’. Naime, uz Mesnu industriju Braća Pivac, ovaj kraj obiluje i manjim registriranim sušarama kao i privatnim sušionama pršuta, pa se tako na tržište Hrvatske iz Vrgorca plasira više od polovice ukupne hrvatske proizvodnje Dalmatinskog pršuta, delikatese koja nosi i EU zaštitu zemljopisnog porijekla – poručili su iz Turističke zajednice Vrgorca.

Za kraj napominju i kako je u vrgorskim poljima Jezero, Rastok i Bunina zasađeno preko 13 milijuna čokota loze, što Vrgorac čini jedim od najvećih vinogorja u Hrvatskoj pa je Vrgorac Deklaracijom i službeno proglašen gradom Dalmatinskog pršuta i vina.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj