fbpx

Vijesti:

21. rujna 2018.

MOST: „MINISTARSTVO SE HVALI AMBICIOZNIM PLANOVIMA, A NI NABAVU UDŽBENIKA NE MOŽE PROVESTI KAKO TREBA“

Zagreb, 21. rujna 2018. – Saborski zastupnici Mosta NL Sonja Čikotić i Marko Sladoljev danas su u Hrvatskom saboru održali konferenciju za medije u kojoj su se osvrnuli na činjenicu da su učenici čiji roditelji koriste socijalnu pomoć već treći tjedan škole bez potrebnih udžbenika, dok se istovremeno ministarstvo obrazovanja hvali ambicioznim planovima.

Istaknuli su kako više od 8182 korisnika socijalne pomoći nije primilo novac namijenjen sufinanciranju školskih udžbenika, a riječ je o 4,5 milijuna kuna.

„Rasplinuo se PR balončić od sapunice. Vlada se hvalila da je započela i provodi najvažniju reformu, a pala je na najosnovnijoj stvari – nabavi udžbenika za koje su predviđena i zakonom osigurana sredstva. Sve što su trebali jest provesti običnu administrativnu proceduru, da te obitelji za svoju djecu prime novac za sufinanciranje udžbenika. Neprimjerena je izjava ministrice u kojoj „priznaje grešku“ i svojata ministarstvo. Prvo HNS ministarstvo obrazovanja svojata preko jumbo plakata i iz središnjice najavljuje reformu obrazovanja, a sada to radi i ministrica. Ovaj slučaj pokazatelj je da za provedbu reforme nisu osigurani osnovni temeljni dokumenti, prateći dokumenti, te da sustav obrazovanja ne nudi jednake prilike svima“, rekla je Čikotić.

Upozorila je kako je ministarstvo obrazovanja zakazalo u provedbi i realizaciji, pala je nabava za informatičku opremu za 26 milijuna kuna, pa se onda prebacuje na 673 škole da same nabave potrebnu opremu.

“Ovakvo postupanje uopće nije racionalno i ekonomično upravljanje sredstvima poreznih obveznika. Od početka upozoravamo da ni sama Škola za život, te uvođenje informatike u škole nije dobro pripremljeno, a sada imamo potvrdu da od 74 škole tek njih 11 ima tablete. A od tih 11 škola samo 4 škole se tabletima koristi. Dakle, samo četiri škole počele su raditi po eksperimentalnom programu“, napomenula je Čikotić.

Marko Sladoljev je istaknuo kako ovoj Vladi očito nije previše stalo do obrazovanja i radnika u obrazovanju, jer je prije tri mjeseca edukacijskim rehabilitatorima smanjena plaća i iako su uputili zahtjev premijeru da ih primi, cijelo ljeto nisu dobili odgovor.

„Postavio sam pitanje na aktualnom satu i dobio vrlo nemušt odgovor da će se to riješiti, a kada i kako nije konkretizirano. No, zato očekujemo Twit Ivana Vrdoljaka kako je HNS i on osobno spasio hrvatsko obrazovanje, a možda napravi i jumbo plakate“, rekao je Sladoljev.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj