fbpx

Vijesti:

21. rujna 2018.

GRMOJA O DOKUMENTIMA DAMIRA SABLJAKA: „U VELEPOSLANSTVIMA SE PROTUPRAVNO TROŠIO DRŽAVNI NOVAC, A POLITIKA I PRAVOSUĐE SU TO IGNORIRALI“

Zagreb, 21. rujna 2018. – Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja i Damir Sabljak održali su danas u Hrvatskom saboru konferenciju za novinare, na kojoj su govorili o političkoj i pravosudnoj zaštiti razotkrivenog kriminala u Ministarstvu vanjskih poslova. Sabljak je kao zaposlenik MVP-a dokumentima ukazivao na protupravno trošenje i prisvajanje državnog novca u veleposlanstvima u SAD-u i Australiji, ali hrvatske institucije nisu reagirale.

Grmoja je izložio kako je Ured državne revizije prošle godine u javno objavljenom Izvješću utvrdio da je Veleposlanstvo u Washingtonu godinama kršilo Pravilnik o unutarnjem redu MVPEI -a i protupravno isplatilo 1.900.000 kuna lokalnim osobama.

„Imao sam pritisaka da se ova konferencija ne održi. Revizija je utvrdila da je jednoj osobi za gospodarske poslove isplaćeno 1.700.000 kuna na temelju protupravno sklopljenih ugovora, a drugoj je na taj način za administrativne poslove isplaćeno 200.000 kuna. Revizija je utvrdila da je protupravne isplate odobravao osobno gospodin Josip Paro, bivši veleposlanik u Washingtonu. U nalazu revizije stoji: “Mjesečne naknade u navedenom iznosu isplaćivane su bez zaključenog ugovora do 13. svibnja 2017., a odobravao ih je veleposlanik RH u Washingtonu“, rekao je Grmoja.

Naveo je i slučaj iz Novog Zelanda u 2016. rekavši kako je na Internetu dostupna lista Protokola s upisanim radnim rasporedom glavne tajnice Ministarstva Lorete Bertoša-Kušen u hrvatskom Veleposlanstvu u Canberri, gdje joj je muž u isto vrijeme bio veleposlanik.

„Prema Pravilniku Ministarstva izrijekom je bilo zabranjeno raspoređivati članove uže obitelji veleposlanika u veleposlanstva kojima ti isti veleposlanici upravljaju. Na Internetu su dostupni dokazi o brojnim putovanjima gospođe Bertoša-Kušen po Australiji i Novom Zelandu u oba svojstva – kao supruge veleposlanika i zaposlenice. Tek treba izračunati koliko je državnog novca protupravnim rasporedom prisvojila gospođa Bertoša-Kušen i tko joj je taj novac protupravno isplaćivao.

„Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić je prema člancima 104. i 112. Zakona o državnim službenicima, imala obavezu pokrenuti postupke zbog teške povrede službene dužnosti protiv državnih službenika koji su sudjelovali u razotkrivenom protupravnom trošenju državnog novca, te iz službe udaljiti počinitelje do okončanja postupaka. I to neovisno o mogućim kaznenim postupcima, što je utvrđeno člankom 96. Zakona o državnim službenicima koji glasi: “Kaznena odgovornost ne isključuje odgovornost za povredu službene dužnosti”. Iako ju Zakon o sustavu državne uprave obvezuje i na pokretanje postupaka, ministrica postupke i dalje ne pokreće iako je još prije 11 mjeseci saznala za teške povrede službene dužnosti u veleposlanstvima Washington i Canberra, a zakonski rok zastare pokretanja postupka iznosi 12 mjeseci od saznanja. Dakle, ministrica Pejčinović Burić treba još samo jedan mjesec kršiti hrvatske zakone, a potom će Paru i Bertoša-Kušen spasiti od mogućnosti pokretanja postupka kako bi se utvrdila šteta koju su nanijeli proračunu“, rekao je Grmoja.

Damir Sabljak je ispričao kako već mjesecima nadležnim tijelima državne vlasti dostavlja dokumente kako bi se u proračun vratio protupravno potrošen i prisvojen novac hrvatskih građana, a razotkriveni počinitelji sankcionirali prema Zakonu o državnim službenicima i kaznenom zakonu.

„Dokumente o protupravnom trošenju i prisvajanju državnog novca sam, u okviru podnesene kaznene prijave, dostavio tadašnjem Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, kao i sadašnjem Draženu Jeleniću. U siječnju 2018. sam od gospodina Cvitana predstavkom zatražio da me DORH pozove na svjedočenje, ali do danas nisam pozvan, niti mi je dostavljena odluka o mojoj kaznenoj prijavi, što je bio dužan učiniti 6 mjeseci od podnošenja prijave. Tražim utvrđivanje identiteta službenih osoba u DORH-u, odgovornih za kršenje zakona i pomaganje počiniteljima kaznenih djela koji do danas nisu uhićeni, iako se može utvrditi tko su službene osobe koje su sudjelovale u protupravnom trošenju i prisvajanju državnog novca“, rekao je Sabljak.

Naveo je kako se obraćao i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću od kojeg je predstavkom zatražio provođenje nadzora rada DORH-a, ali nije zaprimio nalaz o provedenom nadzoru.

Obratio se i Nataši Novaković, predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, te podnio prijavu zbog kršenja načela obnašanja javnih dužnosti, ali njegova prijava nije uvrštena na dnevni red.

„Gospodin Dražen Jelenić, gospodin Dražen Bošnjaković i gospođa Nataša Novaković su na sadašnje položaje postavljeni voljom političke strukture vođene predsjednikom Vlade gospodinom Plenkovićem, koji im je prekjučer u Saboru poslao jasnu političku uputu ustvrdivši, citiram: “Takve i slične predstavke na kraju ne vode najčešće ničemu“, rekao je Sabljak.

Obratio se, kaže Sabljak, i Nacionalnom vijeću Hrvatskog sabora za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

„Zatražio sam da me pozovu na saslušanje kako bih pred hrvatskom javnošću mogao razjasniti sve detalje dokumentiranih sumnji o političkoj zaštiti počinitelja protupravnog trošenja i prisvajanja državnog novca. Članovi Nacionalnog vijeća su zastupnici Željko Jovanović, Ante Babić, Stevo Culej, Nikola Grmoja i Damir Tomić. Nadam se da će me pozvati na svjedočenje“, istaknuo je Sabljak.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj