fbpx

Vijesti:

12. listopada 2018.

MOST NL: „NAŠE MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA NIŠTA NIJE PODUZELO DA SRBIJA PRIVEDE PRAVDI SVOJE RATNE ZLOČINCE I OBEŠTETI HRVATSKE ŽRTVE“

Zagreb, 12. listopada 2018. – Konferencija za novinare Mosta NL u Hrvatskom saboru danas je održana zbog činjenice da se u mandatu ministrice Marije Pejčinović Burić ne sastaje Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji, iako bi se trebalo sastajati četiri puta godišnje. Na konferenciji je bilo šest zastupnika Mosta na čelu s predsjednikom Božom Petrovom.

Petrov je istaknuo kako se, prema javno dostupnim informacijama, Povjerenstvo ni jednom nije sastalo u mandatu ministrice vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić.

„Sramotno je da se ovo povjerenstvo uopće ne sastaje i ne ispunjava svoju vrlo konkretnu ulogu, a to je utvrđivanje poduzima li Republika Srbija korake kako bi se njezini državljani, koji su počinili zločine u RH priveli pravdi, ali i kao bi se obeštetile sve žrtve rata i agresije u Hrvatskoj obeštetile. Ne znamo što je s povjerenstvom, je li ukinuto, jer očito ne održava sjednice. Zato smo postavili i zastupničko pitanje Vladi RH je li ona možda ukinula ovo važno povjerenstvo i tražili informaciju o datumu donošenja odluke, kao i dostavu preslike te odluke“, rekao je Petrov.

Ovo Povjerenstvo je uspostavljeno odlukom Vlade 19. srpnja 2016., tadašnji ministar vanjskih i europskih poslova određen je za predsjedanje Povjerenstvom, a Vlada je Odlukom precizno utvrdila konkretne zadaće.

„Otvara se i mogućnost i sukoba interesa ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić i podređivanje državnih interesa svojim osobnim interesima. Ona je naime od 2013. radila kao savjetnica Vlade Srbije na čelu s tadašnjim premijerom Ivicom Dačićem u procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji. Savjetovala je srpskog premijera i aktivno radila na olakšavanju pristupa Srbije EU, a u isto vrijeme je naše MVP trebalo rješavati teška pitanja u pregovorima sa Srbijom, od nestalih osoba, kulturnog blaga, pa do spornog zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Postavlja se pitanje je li razlog nesazivanja sastanaka Povjerenstva činjenica da je ministrica osobno radila na bržem pristupanju Srbije EU i na tom poslu ostvarila financijsku korist. Naime, i cilj povjerenstva je utvrditi ispunjava li Srbija kriterije iz poglavlja 23. i 24., odnosno radi li na kažnjavanju ratnih zločinaca i osigurava li pravo na odštetu hrvatskim žrtvama“, rekao je Petrov.

Dodao je kako odgovori na ova pitanja postaju posebno zanimljivi u kontekstu sutrašnjeg vukovarskog prosvjeda jer pokazuju da se otvara pitanje ne samo nečinjenja hrvatskog pravosuđa nego i činjenice da naše MVP nije učinilo apsolutno ništa da utječe na Srbiju da ispuni kriterije iz poglavlja 23. i 24. i privede pravdi svoje ratne zločince i obešteti hrvatske žrtve.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja govorio je o slučaju gdje se MVPEI također nije pridržavalo donesenih odluka.

„Jučer je donesena odluka Antikorupcijskog nacionalnog vijeća koje je jednoglasno odlučilo da Ministarstvo vanjskih poslova uputi USKOK-u zahtjev je li počinjena šteta za državni proračun RH. Riječ je o slučaju zaposlenika MVPEI-ja Damira Sabljaka koji se zbog protupravnog trošenja novca u ministarstvu obraćao svim institucijama, a prvi put je saslušan jučer na Antikorupcijskom nacionalnom vijeću gdje je pred veleposlanikom Joškom Parom i državnim inspektorom MVP-a Damirom Božićem ispričao što je otkrio o MVPEI-u jer se pravilnici i odluke nisu poštovali. I ovaj slučaj govori kako se radi u MVPEI-u“, rekao je Grmoja.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj