fbpx

Vijesti:

4. listopada 2018.

PETRA MANDIĆ: “DOK OBERSNEL JAVNOST PLAŠI “KONZERVATIVNOM REVOLUCIJOM”, RIJEKA SE NALAZI U SVE VEĆIM DUGOVIMA”

(Izvor: direktno.hr, autor: Rafael Jurčević)

Šokantni slučaj pijane riječke pročelnice Vere Begić Blečić u kratkom roku zgrozio je cjelokupnu nacionalnu javnost, koja je bila još zgroženija nakon što se saznalo da su riječke gradske vlasti znale za probleme te da su ih zataškavali. Pročelnica je bila samo suspendirana, ali nakon što je još jednom uzburkala javnost s bahatom porukom na majici, ipak je pritisak javnosti bio prevelik te je morala otići sa svoje pozicije.

Riječki gradski problemi svih ovih godina bili su u manjem fokusu javnosti u ostatku Hrvatske. Tek se nakon otvaranja slučaja Vere Begić počelo aktivnije pratiti rad gradske uprave Vojka Obersnela. Zanimljivo je kako se taj pojačani interes za riječke gradske probleme u isto vrijeme dogodio kad je Uljanik došao u velike probleme i kad je IDS-ova ‘idilična vlast’ u Istri izgubila dobar dio ugleda kojeg je imala u dijelu javnosti.

Odmah nakon što je Obersnel pokušao ‘sanirati’ političku štetu koju je prouzrokovali njegovi pročelnici Begić i Vladimir Benac protiv kojega je USKOK pokrenuo istragu, kao bomba došla je vijest da se Grad Rijeka nalazi u velikim financijskim dubiozama te da im prijeti rastuća nelikvidnost. Nakon što se brodogradilište 3. maj slomilo pod lošim upravljanjem Uljanika, bio bi to definitivan udarac za vladajuću riječku političku garnituru.

Šokantne podatke o ogromnim dugovima Grada Rijeke iznijela je gradska oporba u čemu je najdirektnija bila bivša kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Petra Mandić iz Mosta.

20180925 125000Voditelj vijeća za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Mosta nezavisnih lista Vedran Jerković ocijenio je i da je riječki gradski proračun loše planiran, da se rashodi nisu dobro kontrolirali te da su gradske financije nelikvidne. Mandić je na istoj konferenciji za novinare ocijenila kako Grad Rijeka zbog dugova može lako postati novi Agrokor.

Obersnel je na sjednici Gradskog vijeća priznao kako postoji veliki deficit, ali je za njega optužio gospodarsku krizu i reforme. Oporba ga je zbog toga žestoko iskritizirala, dok su za plan smanjivanja dugova rekli kako je nekonkretan skup ‘želja’.

Upravo tim povodom razgovarali smo s agilnom riječkom gradskom vijećnicom Petrom Mandić, koja je prva upozorila na sve probleme u kojima se nalazi Grad Rijeka.

‘Dug se nagomilao zbog nemara i indolentnosti gradonačelnika i gradske uprave’

“Financije Grada Rijeke su u ozbiljnim problemima. I to je otprije dobro poznata činjenica koju je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća napokon priznao i gradonačelnik Obersnel. Nažalost, gradska blagajna ima poteškoća s redovitim plaćanjem svojih obveza. Grad Rijeka je prisiljen uzimati izrazito nepovoljne kratkoročne kredite za plaćanje tekućih obveza.

Krediti se prenose iz jedne proračunske godine u drugu i svake su godine sve veći. Usporedila bih to sa situacijom u kojoj se, nažalost, nalaze i mnogi naši građani koji uzimaju kratkoročne kredite da bi pokrili svoje osnovne potrebe, a onda te kredite zatvaraju novim, skupljim i većim kreditima. To je zatvoreni krug iz kojega ne postoji lagani izlaz”, rekla nam je Mandić i dodala kako su dugovi Grada Rijeke golemi.

“Govorimo o ciframa koje su se nagomilale zbog nemara i indolentnosti gradonačelnika i gradske uprave. Riječ je o 277 milijuna kuna dugova, čemu još dodatno treba pribrojiti i obveze koje je Grad Rijeka preuzeo poput kreditnih obveza trgovačkog društva Rijeka Sport za izgradnju bazena na Kantridi. Samo u tom slučaju govorimo o dodatnih 190 milijuna kuna obveza. Evo, to je Obersnelovo političko naslijeđe – financijske dubioze i dugovi!”.

Mostova gradska vijećnica nam kaže i kako je važnu ulogu u otkrivanju dubioza Obersnelove vladavine imala i Državna revizija, za koju kaže da je ukazala na vrijeme na prijeteću nelikvidnost i prezaduženost: “Revizija je utvrdila da Grad Rijeka ulazi u investicije i projekte za koje nisu izrađene studije isplativosti, što je zakonska obveza. Zabilježeni su i brojni projekti koji su započeti, ali nisu nikad dovršeni. Revizija je pokazala i netransparentnost proračuna u kojemu su pojedini projekti prikazani na većem broju međusobno nepovezanih proračunskih stavki”.

Mandić: Nas u Rijeci više ništa ne može zgroziti što dolazi od Obersnelove vlasti

Za Obersnelovu vlast kaže da je simbolizira sramotna činjenica da Grad Rijeka sva ova desetljeća nije uspio napraviti pristojan autobusni kolodvor, dok za slučaj pijane pročelnice Vere Begić Blečić i suspendiranog pročelnika Vladimira Benca kaže kako su u Rijeci navikli na takve stvari od ove gradske vlasti:

“Nas u Rijeci ništa više ne može zgroziti što dolazi od ove gradske vlasti. Gradonačelnik Obersnel se u svim slučajevima marifetluka svojih pročelnika ponaša na jednak način. On ih štiti do posljednjeg trenutka i, zamislite, pritom se poziva na zakone kako ih ne bi smijenio!

U slučaju pročelnice Vere Begić Blečić očigledno se nije mogao oduprijeti pritisku javnosti. Bio je svjestan da će mu taj slučaj stvarati veliku političku štetu. Ipak je riječ o tome da je jedna osoba izgubila život u prometnoj nesreći kojoj je kumovao alkohol”.

Mandić ističe i kako je uloga oporbe u riječkom gradskom vijeću izvještavati i podsjećati javnost na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, što i čine, no problem je u tome što je Obersnelova vladavina Rijekom slična nizu drugih lokalnih moćnika u Hrvatskoj: “Riječ je o vladavini jedne osobe i njegovog uskog gremija koji su cijelu Rijeku protkali mrežom svojih interesa. Pritom gradonačelnik Obersnel pokušava skrenuti pozornost javnosti i baciti joj pijesak u oči pričama o ‘konzervativnoj revoluciji’. U tome nije čak ni posebno originalan. Vidjeli ste nedavno da tu taktiku koriste i drugi poput Jakovčića koji se kao obmanom bavi Thompsonom dok se Uljanik utapa naočigled javnosti”.

Za kraj Mostova gradska vijećnica kaže i kako je Rijeka svih ovih godina pretrpjela druge udarce poput propasti brodogradnje i opće depopulacije, no poručuje ne želi jadikovati te da ima prostora za uspjeh u budućnosti: ” Ljudima treba ponuditi priliku za pristojan život i oni će ostati. Rijeka ima sve pretpostavke za to. Kao majka troje djece vidim brojne prednosti života u Rijeci. Grad je siguran, škole i fakulteti su dobri, a postoje i drugi kvalitetni sadržaji za jedan normalan i ispunjen obiteljski život”.

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj