fbpx

Vijesti:

14. prosinca 2018.

ODBIJANJEM SVIH AMANDMANA VLAST JE JASNO POKAZALA DA IH NJE BRIGA ZA GRAĐANE I DA JE USMJERENA SAMO NA TRGOVINU

Zagreb, 14. prosinca 2018. god. – Zadnji dan prije stanke Sabor je između ostalog raspravljao o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, te o Zakonu o potpomognutim područjima I Zakonu o brdsko-planinskim područjima.

Most nezavisnih lista na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH uložio je 4 amandmana, od koji se prvi odnosio na međunarodno djelovanje za zaštitu Hrvata u BiH, drugi na dopisno – po mogućnosti elektroničko glasovanje, treći amandman odnosio se na pravnu pomoć pripadnicima HVO-a, dok se četvrti odnosio na Hrvate, studente iz BiH I njihova prava, no svi amandmani redom su odbijeni.
“Odbili ste dati konkretnu pomoć Hrvatima u BiH, po već ne znam koji put u zadnjih 25 godina. Zalupili ste im vrata ispred nosa. Sve ste odbili, što god smo za Hrvate u BiH tražili. Ostavili ste ih na vjetrometini na milost I nemilost”, istaknuo je Božo Petrov.

Most ističe da su danas odbijen svi njihovi amandmani, bez obzira na to što su bili konstruktivni, a kao razlog navode to što su oporba, te ističu da je ovo samo dokaz da vladajuće nije briga za ljude a kao primjer osim 4 amandmana na Deklaraciju navode I 28 amandmana na Zakon o potpomognutim područjima I Zakon o brdsko-planinskim područjima.

Ističu da je nevjerojatno da se o Zakonu o brdsko-planinskim područjima, te Zakonu o potpomognutim područjima raspravljalo dan prije zimske stanke pred malobrojnim zastupnicama iako se sami zakoni odnose na čak dvije trećine Hrvatske.

Miro Bulj nezadovoljan predloženim Zakonom o brdsko-planinskim područjima tražio je da se isti povuče ističući da je više nego očito da je zakon čisti PR I da se nema namjeru pomoći ljudima koji žive na tim područjima.

Miro Bulje i Ante Pranić uputili su ukupno 28 amandmana na prethodno navedene zakone, no niti jedan nije usvojen. Svjesni činjenice da je Hrvatska na dnu po broju djece koja pohađaju vrtiće, katastrofalne demografske slike u pojedinim dijelovima Hrvatske predlagali su sufinanciranje predškolskog odgoja, a s ciljem smanjenja daljnjeg iseljavanja I pokušaju povratka ljudi predložili su sufinanciranje stambenog zbrinjavanja. Između ostalog predlagali su poticanje konkurentnosti I rasta poljoprivrede kroz potpore za djelatnosti koje su od značaja za gospodarski razvoj brdsko-planinskih područja.

“Prekrasna adventska svjetla u Zagrebu zaslijepila su zastupnike iz brdsko-planinskih područja pa su zaboravili na svoj kraj. Lako mi je kad mi kažu da sam čoban, najbitnije mi je da nisam stranačka ovca koja diže ruke protiv svog naroda”, za kraj je naglasio Miro Bulj.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj