fbpx

Vijesti:

10. siječnja 2019.

MOST JE ZA SADA JEDINI PREDLOŽIO CJELOVITU REFORMU IZBORNOG SUSTAVA

Podolnjak: „Tri preferencijalna glasa osujetila bi predizborne koalicije”

Zagreb, 10. siječnja 2019. – Most NL je jučer, nakon završene javne rasprave, u saborsku proceduru uputio izmjene Zakona o izborima zastupnika, a na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru o tome su govorili predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik prof. dr. sc. Robert Podolnjak.

PXL 100119 23187870

„Zadnjih tjedana se, zbog sumnje u beskrupuloznu trgovinu, potvrdilo koliko je važna inicijativa Mosta o nužnosti izmjene Zakona o izborima zastupnika, koju smo u studenom iznijeli. Zbog niza preletača, saborskih zastupnika koji političkom trgovinom mijenjaju fotelje, danas se zbog sumnje u korupciju bavi i Uskok. No, još donedavno je potreba za izmjenom izbornog zakona bila dočekana kao još jedna nepopularna inicijativa, jer je zaštita položaja i fotelja uvijek najvažniji cilj određenih skupina ljudi. Antifoteljaško izborno zakonodavstvo Most ustajno predlaže smatramo temeljem kojim bi se građanima moglo jamčiti da će ih u saboru zastupati oni za koje su glasovali, a ovo je zadnja godina u kojoj možemo nešto promijeniti. Slušamo zadnjih dana različite prijedloge, ali samo je Most svoj prijedlog stavio na papir “, rekao je Petrov.

PXL 100119 23187863

Robert Podolnjak, profesor Ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, podsjetio je da Most izmjenama Zakona o izboru zastupnika, između ostalog, predlaže smanjenje broja zastupnika u Hrvatskom saboru na 120, od čega 6 zastupnika nacionalnih manjina i 3 zastupnika građana bez prebivališta u zemlji, što je propisano Ustavom RH. Osim toga, predlažemo da birači imaju tri preferencijska glasa i da se redoslijed izabranih zastupnika utvrđuje isključivo temeljem broja preferencijskih glasova, kako bi se ojačala odgovornost izabranih zastupnika prema biračima. Također, predlažemo novi ustroj izbornih jedinica u kojima bi se biralo najmanje 15 zastupnika i one ne bi smjele dijeliti područja županija i Grada Zagreba. U cjelini, predlaže se razmjerni izborni sustav koji mora omogućiti da većina građana izabere većinu zastupnika koji će potom dati povjerenje određenoj vladi.

„Naša namjera je jasna, dali smo jedan zaokruženi, cjeloviti model izbornog sustava na početku godine, koja je posljednja godina za promjenu izbornog zakonodavstva, jer se ono ne smije mijenjati u godini kada se održavaju redovni izbori, a u skladu s kodeksom dobre prakse u izbornim pitanjima Venecijanske komisije. Smatramo da stavljanjem na dnevni red ovog prijedloga zakona imamo dovoljno vremena da Hrvatski sabor u raspravi dođe do najboljih rješenja i ukoliko se u raspravi polučena rješenja mogu poboljšati mi ćemo ih naravno prihvatiti. Činjenica je da smo jedini ponudili jedan cjeloviti model koji ćemo predložiti Hrvatskom saboru. Predviđamo tri preferencijska glasa kao odlučujuća za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, a u slučaju zamjene zastupnika opet bi odlučujući bio broj preferencijskih glasova. Povećanje broja preferencijalnih glasova na tri glasa imalo bi učinak osujećivanja šarolikih predizbornih koalicija. Mi želimo jedan vrlo razmjeran sustav u kojem će glasovi birača većina tih glasova birati parlamentarnu većinu“, obrazložio je prof. Podolnjak.


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj