fbpx

Vijesti:

30. travnja 2019.

PODOLNJAK: “ZAHTIJEVAM OD VLADE DA PRESTANE SA SVAKOM PROTU-REFERENDUMSKOM KAMPANJOM KAKO BI ODGOVORILA GRAĐANE OD POTPISIVANJA SINDIKALNE GRAĐANSKE INICIJATIVE”

Zagreb 30. travnja 2019. – Prof. dr. sc. Robert Podolnjak, saborski zastupnik Mosta NL reagirao je na Vladinu protureferendumsku kampanju vezano uz građansku inicijativu sindikata „67 je previše.”, koju je i sam potpisao.

Svjedočimo tome da Vlada RH ovih dana provodi izrazitu protu-referendumsku kampanju u mnogim medijima, putem televizijskih spotova ili promotivnih objava u tisku, uvjeravajući građane u „štetnost“ sindikalne referendumske inicijative. Zastrašuje se građane pogubnim financijskim posljedicama u slučaju da sindikalna inicijativa prikupi dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Pritom Vlada u toj protu-referendumskoj kampanji troši proračunska sredstva, a to su javna sredstva koja su u proračun uplaćivali svi građani”, ističe prof. Podolnjak.

Objašnjava kako pokretanjem inicijative, prikupljanjem potpisa i naročito otvaranjem posebnog računa za financiranje referendumskih aktivnosti, sindikalna građanska referendumska inicijativa dužna je, prema mišljenju Ministarstva uprave, pridržavati se odredbi novoga Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

“To su mi je potvrdili i predstavnivi sindikalne inicijative, bez obzira što je navedeni Zakon stupio na snagu nakon što je organizacijski odbor inicijative objavio u medijima referendumsko pitanje. No, ovih dana događa se upravo ono na što sam ukazivao u svojoj saborskoj raspravi o novom Zakonu”, kaže Podolnjak.

Istaknuo je kako novi Zakon regulira financiranje referendumske aktivnosti i donosi niz obveza građanskih inicijativa u pogledu financiranja njihovih inicijativa (donacije, evidencije donacija, ograničenja iznosa donacija, rok prikupljanja donacija, otvaranje i zatvaranje posebnog računa, ograničenje troškova referendumske aktivnosti, izvješće o donacijama i troškovima promidžbe, zabrana financiranja referendumske aktivnosti), a istovremeno Zakon ni na koji način ne regulira moguću i izvjesnu protu-referendumsku kampanju Vlade i njeno financiranje.

Takvo proračunsko financiranje protu-referendumske kampanje apsolutno je nedopustivo i protivno je Kodeksu dobre prakse u području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe, u kojem se navodi da „upotreba javnih sredstava od strane vlasti u svrhe promidžbe mora biti zabranjena“. U nedavnoj rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (siječanj 2019.) predlažu se dopune Kodeksa u smislu zabrane da vlasti koriste javna sredstva za promidžbu u čitavom razdoblju referendumske promidžbe, odnosno u slučaju javnog financiranja referendumskih aktivnosti načelo jednakosti između obje strane mora imati prednost u odnosu na razmjernu raspodjelu sredstava”, tumači Podolnjak.

Ukazao je također da je slovenski Ustavni sud svojom odlukom iz siječnja 2018. ocijenio neprihvatljivim da slovenska Vlada koristi proračunska sredstva u kampanji protiv jedne referendumske inicijative i da je to moglo utjecatina rezultat referenduma pa je glasanje na referendumu ponovljeno. Slovenski Ustavni sud pozvao se pritom i na odredbe Kodeksa dobre prakse u području referenduma.

S obzirom na iznijeto zahtijevam od Vlade Republike Hrvatske da prestane sa svakom protu-referendumskom kampanjom i njenim financiranjem kako bi odgovorila građane od potpisivanja sindikalne građanske inicijativeSmatram da bi Ustavni sud Republike Hrvatske također trebao reagirati upozorenjem Vladi Republike Hrvatske da je nedopustiva njena protu-referendumska kampanja, korištenje proračunskih sredstava za tu svrhu, jer su to sredstva koja uplaćuju svi građani jer financiranje protu-referendumske kampanje nije regulirano novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma što Vladu stavlja u privilegirani položaj i zato što je to protivno Kodeksu dobre prakse u području referenduma Venecijanske komisije Vijeća Europe”, zaključio je Podolnjak.

 

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj