fbpx

Vijesti:

2. rujna 2020.

“Most će nizom konstruktivnih amandmana, koji idu u korist građana, ispraviti nedostatke Zakona o obnovi Zagreba”

Saborska zastupnica Marija Selak danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknula da će Most uložiti veliki broj amandmana na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i okolice, kako bi popravili postojeći okvir zakona i pridonijeli boljem rješenju, budući je prioritet da se građani što prije vrate u svoje domove.

“U prvom redu građane treba upoznati da je sve ovo igrokaz oko donošenja Zakona o obnovi Zagreba, jer se žuri uoči lokalnih izbora s ovim političkim rješenjem. Parlamentarni izbori su naglo raspisani prije ljeta, tajkunska ljevica započela je igru oko Zakona o obnovi grada, panični populisti u vidu stožerne stranke prihvatili su igru i odlučili hitno donijeti novi zakon, ne poštujući pravila struke niti probleme građana. No, Most će konstruktivnim rješenjem, prvenstveno misliti na građane jer obnova mora što prije započeti. jer je u ovoj situaciji  svako odgađanje kontraproduktivno. Jasno je da bi dizanje ruku za zakon bio populizam, a zakon je nametnut kao preduvjet obnove, stoga će Most biti suzdržan”, istaknula je Marija Selak Raspudić.

Naglasila je važnost poštovanja struke kod donošenja zakona, koji nije obuhvatio cjelovito rješenje za obnovu, a upravo je ovo prilika za strategiju i viziju obnove urbanog suvremenog Zagreba. Stoga je jučerašnji okrugli stol išao upravo u tom smjeru.

Saborski zastupnik nije sveznajući pripovjedač, već onaj koji nekoga zastupa, a u slučaju kada se donose ovakvi zakoni, on je prozor kroz koji će govoriti struka. Zato smo jučer organizirali okrugli stol s glavnim stručnjacima, od arhitekata do pravnika i ekonomista, koji su dali svoje mišljenje o zakonu, saslušali ključne nedostatke zakona i pristupili izradi amandmana. Struka je jednostavno preskočena, a smatramo da posao treba napraviti kako treba, jer pristupamo izradi novg zakona kojim treba obuhvatiti cjelovitu viziju obnove Zagreba. Važno je ukazati na moguće zloporabe vezane uz sustav javne nabave koja je često povezana s korupcijom I pogodovanjem, stoga je potrebno tijelo koje će, ako već to nije sabor, jasnije provoditi mjere nadzora and programom mjera vezanim uz zakon, da ne bismo imali slučaj kao s Gunjom”, rekla je Selak.

Istaknula je kao problem zakona I gomilanje dokumentacije i pravnu nesigurnost koja je glavna kočnica investiranju u Hrvatsku, zbog spore I neučinkovite legislative, a to su problem koji mogu kočiti provedbu zakona.

 


Najčitanije vijesti


PODRŽI NAS
Doniraj